Общество

Затягат мерките срещу шума

Всички кръчми, кафенета, магазини и ателиета вече ще са с фиксирано работно време

Община Велико Търново ще одобрява часовете, в които ще са отворени обектите

В ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО СЕ ВЪВЕЖДА ФИКСИРАНО РАБОТНО ВРЕМЕ ЗА ВСИЧКИ ОБЕКТИ ЗА ТЪРГОВИЯ И УСЛУГИ, като се връща отново изискването да се вади работно време от самото кметство. Де факто това е промяна в основния закон, което изисква изменение и на местната Наредба за търговската дейност. При първоначалните проверки за наличие на работно време няма да се съставят актове, а ще се уведомяват хората, че имат това задължение, коментират от местната администрация. Практически от кметството ще определят работното време така, че обектите да не създават проблеми с шума.

На територията на града вече са въведени и специални времеви интервали, през които трябва да се пази тишина. Санкциите за нарушителите са доста големи, като за физическите лица са от 100 до 500 лв., а за юридическите и едноличните търговци – от 500 до 2500 лв. Тишина трябва да се пази от 14 до 16 часа и от 23 до 8 часа, независимо дали е делник, почивен ден, или празник. Практически забраната ограничава и местните питейни заведения, работата по строежите, частни ремонти и т.н.

ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО НАЗНАЧАВА ПЕТИМА ИНСПЕКТОРИ, КОИТО ЩЕ ОБИКАЛЯТ ОБЛАСТНИЯ ЦЕНТЪР И МАЛКИТЕ НАСЕЛЕНИ МЕСТА, за да следят за нерегламентирано изхвърляне на боклуци, шум, вандалски прояви на общинска собственост, разходка на домашни любимци извън определените територии и други нарушения, определени с екологичната наредба. Инспекторите са към Общинско предприятие „Зелени системи“. Досега практически нямаше длъжностни лица „на терен“, които да могат да контролират спазването на общинските наредби. Независимо от това, че в тях има множество забранителни текстове, които засягат екологията и обществения ред, нямаше кой да глобява.

С. МАРИНОВ

3 thoughts on “Затягат мерките срещу шума

 • Здравейте, напишете за шумът вечер, който се чува…нещо като гърмежи, но по скоро е все едно изсипваш нещо тежко върху метална повърхност. На улица Охрид 4 се чува в продължение на месеци. Сега не сме глупави ние хората и знаем каква е работата, но моля Ви напишете и Вие….да не кажат, че плюем еди кое си предприятие или фирма. Не казвам за качеството на въздуха, няма смисъл, показателите го доказаха, че е много зле. За въздухът е спорно, но на всеки да се чува шум, това вече е съмнително и криминално

  Отговор
  • откъде може да е този шум особено вечер, строежи няма вечер?

   Отговор
 • Пак ли без ясни правила и време за чакане, администрацията ще определя кой може и за кой може!!!

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *