565 четения

Кметствата от областта поискаха от държавата 7 млн. лв. за ремонти

Кои са обектите, за които общините търсят финансиране

ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ ПРОФ. Д-Р ЛЮБОМИРА ПОПОВА СВИКА В КЪСНИЯ СЛЕДОБЕД ВЪВ ВТОРНИК ЗАСЕДАНИЕ НА ПОСТОЯННАТА КОМИСИЯ, която разглежда исканията на всички общини от региона за извънредно финансиране на обекти. Парите постъпват по линия на Междуведомствената комисия към Министерския съвет, като преди това финансирането се одобрява от губернатора и неговия екип. На заседанието присъстваха и заместник областният управител инж. Детелина Борисова, както и целият състав на комисията.

ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО Е ВНЕСЛА ИСКАНЕ ЗА ФИНАНСИРАНЕ НА РЕМОНТА НА ДВЕ УЛИЦИ – ул. „Никола Агънски“ и ул. „Щастливеца“ в Дебелец. Те трябва да получат сумата от 181 529,28 лв. с ДДС. От областния център настояват и за 218 хил. за възстановяване на водосток и общинския път Керека – граници общини (Дряново – В. Търново) – Шемшево – Велико Търново в участъка между моста над река Янтра и Велико Търново. За пешеходния мост над река Белица за Килифаревския манастир „Рождество Богородично“ пък трябват 898 хил. лв. Той бе сериозно увреден при голямото наводнение през 2014 г. и не е възстановен и досега. От Община Велико Търново настояват и за 673 хил. допълнително за пътя при манастирския комплекс „Великата Лавра“ до църквата „Свети Четиридесет мъченици“.

ОБЩИНА ЛЯСКОВЕЦ има искане за аварийно-възстановителни работи на сградата на читалище „Развитие – 1902“ в Мерданя за 364 715, 95 лв. с ДДС.

ОБЩИНА СТРАЖИЦА разчита на средства за авариен ремонт на читалище в с. Камен за сумата от 118 934, 62 лв. с ДДС. От кметството имат и искане за аварийно-възстановителни работи по язовирна стена и съоръжения към нея на язовир „Зеленчуков дол“ в землището на с. Нова Върбовка за сумата от 1 839 613 лв.

ОБЩИНА ПАВЛИКЕНИ разчита на 647 хил. лв. за инженерно-геоложки и хидрогеоложки проучвания и изготвяне на технически проект за осушаване на североизточната част на с. Недан.

ОБЩИНА СВИЩОВ търси за възстановяване на ул. „Рила“ в с. Ореш 521 892,15 лв. От нейно име има и искане за възстановяване на част от общинска инфраструктура – общински път I – 3, Козар Белене – Плевен – Деляновци – Морава – Овча могила – Драгомирово за сумата от 26 908,68 лв. с ДДС, както и за възстановяване на част от ул. „Монт Еверест“ в с. Овча могила за сумата от 30 847 лв., както и за възстановяване на част от ул. „Янтра“ и част от ул. „Ропотамо“, също в Ореш, на стойност 81 хил. лв.

Постъпилите искания за финансиране от общини на територията на област Велико Търново бяха одобрени и ще бъдат изпратени за разглеждане до Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет.

С. МАРИНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!