Понижаването на систоличното кръвно налягане може да удължи живота с до три години

Строгият контрол върху кръвното налягане и особено намаляването на систоличното налягане могат да удължат живота на хората с до три години, съобщи сайтът Юрик алърт.
Това са установили специалисти от болницата „Бригам енд уиминс“ в Бостън, САЩ. Те са анализирали и приложили в клиничната практика резултатите от мащабно изследване на систоличното налягане от 2015 г.
Преследването на целта горната граница на кръвното налягане да се подържа под 120 мм живачен стълб вместо смятаната за стандартна стойност от 140 мм живачен стълб може да удължи живота от шест месеца до три години в зависимост от възрастта, на която пациентите започват интензивния контрол на налягането. Това твърдят учените в статия, публикувана в списанието на американската медицинска асоциация „JAMA Cardiology“.
„Когато лекарите обсъждат оптимизирането на кръвното налягане, пациентите често се чудят каква полза могат да очакват от интензивния контрол върху кръвното налягане. Това вдъхнови и нашата работа“, обясни ръководителят на изследването д-р Мутиах Вадуганатан, кардиолог в болницата.
Той и екипът му са приложили за анализа си методи, основани на възрастта, които обикновено се използват при оценка на онкологични препарати и досега не са прилагани по отношение на сърдечно-съдови заболявания.
В клиничното проучване за участвали 9000 пациенти на възраст над 50 години с висок сърдечно-съдов риск, но без да страдат от диабет и със стойности между 130 и 180 мм на живачен стълб систолично кръвно налягане.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *