113 четения

Високо признание от Брюксел за СА „Д. А. Ценов” в Свищов

Академията стана единственото българско висше училище със сертификат от Европейската комисия за магистърска програма по митнически контрол

 

Стопанска академия „Д. А. Ценов” в Свищов е единственото българско висше училище със сертификат от Европейската комисия за магистърска програма в областта на митническата професия. Екипът на катедра „Контрол и анализ на стопанската дейност” кандидатства пред Комисията за сертифициране на развиваната от нея магистърска програма „Валутен, митнически и данъчен контрол”. След приключване на процеса по сертифициране свищовското висше училище получи сертификат за съответствие на преподаваните модули в програмата с Европейската рамка за професионална компетентност в митническата професия. Стопанска академия „Д. А. Ценов” е сред първите шест в Европейския съюз и единственото в България висше училище, преминало успешно през сертификационния процес. Другите сертифицирани университети са от Испания, Германия, Унгария, Франция и Холандия, като свищовската академия получи максималните 100 точки.

Официалното връчване на сертификатите на шестте университета се състоя в Брюксел, Белгия, и бе направено лично от Стивън Гуест, генерален директор на ГД „Данъчно облагане и митнически съюз” към Европейската комисия. За да получи сертификата, на церемонията присъства ръководителят на магистърската програма в Стопанската академия доц. д-р Момчил Антов. Сред присъстващите от българска страна бяха зам.-директорът на Агенция „Митници” Борислав Борисов и представителят на митническата ни администрация в Брюксел Павел Манченко.

Магистърска програма „Валутен, митнически и данъчен контрол” в Стопанската академия е първата в страната и се развива близо 20 години. Дипломиралите се в тази програма свищовски магистри намират реализация както в държавната администрация (Агенция „Митници”, Националната агенция за приходите), така и в частния сектор (митнически представители, данъчни консултанти, специалисти в логистиката и др.). Около 2/3 от кандидатстващите за тази магистърска програма „Валутен, митнически и данъчен контрол” в Свищов са от други висши училища, като всяка година сред приетите има и представители на практиката.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!