696 четения

Адвокат Калоян Янков: „Общинският съвет във В. Търново е гумен печат за решенията на кмета”

Съветниците от „Демократична България“ отчетоха първите си 100 дни

ЛИПСАТА НА ЛИДЕРСТВО В ОБЩИНСКИЯ СЪВЕТ НА ВЕЛИКО ТЪРНОВО, НАЧИНЪТ, ПО КОЙТО СЕ ВЗИМАТ РЕШЕНИЯТА, ОБЩЕСТВЕНИТЕ ПОРЪЧКИ И ПРАВИЛАТА, ПО КОИТО ТЕ СЕ ИЗПЪЛНЯВАТ, бяха основните теми, по които общинските съветници от обединение „Демократична България“ Елена Чамуркова, Калоян Янков и д-р Мавроди Калейнски говориха миналата вечер. Тримата отчетоха първите си 100 дни като съветници в местния парламент. На срещата на местния актив на „Демократична България“ присъстваха и двамата съпредседатели на обединението ген. Атанас Атанасов и Христо Иванов.

„Липсата на лидерство в този Общински съвет е първата тенденция, която забелязах като общински съветник първи мандат. А такова лидерство е важно за общност като нашата, защото без модератор няма как да бъдат намерени компромисните решения. Особено когато става дума за теми, които разделят търновци. Както се случи с проблема с разхождането на домашните кучета в парковете. Темата противопостави две групи търновци и в крайна сметка решението, което Общинският съвет взе, не удовлетвори нито едната от двете страни. Тук точно кметът трябваше да бъде модератор и лидер“, коментира Калоян Янков. И допълни, че настоящият Общински съвет е просто „гумен печат за решенията на кмета, една машина, която подпечатва тези решения, без значение дали са правилни, неправилни, законни или незаконни“. „Управляващото мнозинство се състои от ГЕРБ, ВМРО, ДПС, „Алтернатива на гражданите“ и БДО – това са партиите, които си разпределиха председателските и заместникпредседателските места. И гласуват заедно. Ние сме алтернатива на това смесено мнозинство и като избрани от хората тук, ние имаме право да наблюдаваме внимателно какво и как се прави от кмета и неговия екип. Понеже стана дума за обществените поръчки, нека ви кажа, че 20 млн. лв. минават годишно през Велико Търново така, а това никак не са малко пари“, категоричен е адвокатът.

„Въпреки краткото време, което измина, ние вече имаме своя физиономия като група. Присъствието ни е доста ярко, отстояваме искания, някои от които минават, други – не, но на всяка сесия поставяме теми на размисъл“, каза и лидерът на групата общински съветници Елена Чамуркова. Тя призна, че и тримата съжаляват за това, че не са успели да се преборят за идеята си в правилника на Общинския съвет да има съветници, които да наблюдават обществените поръчки. „Но дебатът, който направихме, се получи много добър и успяхме да спечелим съмишленици“, каза още г-жа Чамуркова.

Според д-р Мавроди Калейнски голямото предимство на съветниците от „Демократична България“ е фактът, че работят като екип заедно с местния актив. Така обсъждат всички точки за предстоящата сесия, така те взимат и решенията кои теми да изведат като съществени за Велико Търново.

„ЗА СЪЖАЛЕНИЕ, УПРАВЛЕНИЕТО НА СТРАНАТА ПРОДЪЛЖАВА ДА ИЗПОЛЗВА СТАРАТА ТАКТИКА – НОВИЯТ СКАНДАЛ ДА СКРИЕ СТАРИЯ, и затова ние продължаваме да сме свидетели как държавата ни влиза от скандал в скандал. Затова ние вече се готвим за парламентарни избори. И целта ни е тази групировка, която контролира властта, да бъде отстранена от политическата сцена“, коментира ген. Атанас Атанасов.

Христо Иванов от своя страна заяви, че две са предпоставките статуквото в България да се промени и едната е децентрализацията. „А за да се случи това, трябва да имаме силна местна власт, местни представители със самочувствие и амбиция. И естествено, следва вторият фактор – необходими са лидери. Лидери, които умело се справят с битките и взимането на решения. Затова за нас е много важна местната власт, която е лаборатория за тези политически представители, които се надяваме да изнесат реалната промяна на България“, посочи още Христо Иванов.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Снимка авторката

Калоян Янков, д-р Мавроди Калейнски, Елена Чамуркова, Атанас Атанасов и Христо Иванов

2 коментара за “Адвокат Калоян Янков: „Общинският съвет във В. Търново е гумен печат за решенията на кмета”

 • 29.02.2020 в 3:17
  Permalink

  При такива мътни времена,при смяна на полит.система,много хора попаднаха във власта случайно .Но не случайно излязоха от там .Сега същите от „Демократична България“се опитват да пречат на статуквото .Явно сте събрани основно с „бетонни глави“,и не се съобразяват с вас .Не се оплаквайте,а търсете вината във вас .

  Отговор
 • 29.02.2020 в 5:07
  Permalink

  Знаех,че ще ми изтриете коментара ,защото по вечето сте деца на комунягите.Отдавна съм разбрал,че вестникът ви е елементарен,но ви чета ,зьащото не живея в България .Мина времето на комунизма,и би трябвало да забравите,комунистическите маниери .

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *