Читалище в Елена възстановява празнуването на Сирни заговезни

Народно читалище „Напредък – 1863“ в Елена организира за първа година празника Сирни заговезни. Той ще се проведе на 1 март от 16 часа на площад „Христо Ботев” в града и ще премине под наслов „Да прогоним злото и да си простим“.

С тази проява се възстановява една позабравена за еленчани традиция в миналото – вечеринките на Сирни заговезни. Те били известни като „Бал маске“. Провеждали се в градското читалище и били свързани с много вълнения, изненади и въображение при изработването на маските.

За този празник са характерни още кукерските игри, обичаят „Хамкане“, прескачането на огън за здраве и искането на прошка от по-възрастните, което ще се случи на площада.

На празника в Елена ще гостува кукерска група „Хлопатари“ с ръководител Никола Кънев от с. Гергевец, община Сливен. Тя ще представи ритуали, пресъздаващи дейности по заораване и засяване на земята, раждане на хора и животни и наричания за здраве, берекет и плодовитост.

За да стане празникът по-забавен и пъстър, всеки може да се включи с изработена кукерска маска. С тази цел вече втора седмица в училищата и детската градина в Елена се правят интересни кукерски маски.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.