Поздрав на Даниел Панов

Уважаеми дами и господа,

Скъпи великотърновци,

Наближава Трети март – българският национален празник! Дата, на която честваме 142 години от освобождението нашия народ от дългото и мрачно османско робство, продължило цели пет века.

На Трети март 1878 година България отново изгрява на Балканския полуостров. Българите възвръщат своето заслужено право да бъдат свободни, да имат собствена държава, да развиват своята вековна култура и духовност – всичко това, което им е насилствено и абсолютно несправедливо отнето в края на XIV век.

Цели пет столетия нашият народ вървя по дълъг, мрачен, трънлив, често дори изглеждащ без изход път. Но нашите предци – знайните и незнайни български герои, не се отказаха нито за миг.

Трети март е кулминация на борбата за свобода, започнала от вечната столица Търново и достигнала своя апогей на Шипка. Трети март е символ на смелостта, храбростта и жертвоготовността на българския герой! Светлината, надеждата, вярата, силният български дух – те побеждават!

Всяко кътче от нашите земи носи частица от героизма на предците ни. Свободата не ни е дадена даром, а бе извоювана! И в Руско-турската освободителна война 30 000 български четници се сражават редом с руските генерали и войска, имайки изключително голяма роля за военния успех!

Дълбок поклон пред подвига на хилядите мъже и жени, които посветиха живота си в името на това България да бъде свободна, обединена, независима и европейска държава!

Да си българин, да си великотърновец, е гордост! Наш дълг е да съхраним силата на българския дух, да учим нашите деца да познават миналото и да се гордеят с предците ни!

„…За да си добие първата чест и слава нашето мило Отечество България, най-после, (за) да бъдем равни с другите европейски народи, зависи от нашите собствени задружни сили“, казваше Васил Левски. Предците ни завещаха идеали и път, от които нямаме моралното право да се отделяме. Наш дълг е да сме обединени в името на България и нейната историческа и духовна столица – Велико Търново! На думи, но и на дела.

Честит Национален празник!

Честит Трети март!

Даниел Панов

Кмет на община Велико Търново

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *