68 четения

Поздрав на Венцислав Спирдонов

Уважаеми великотърновци и жители на общината,

На Трети март 1878 година светлината побеждава петвековния мрак! Българският народ постига своята свобода! Робството – това черно, злокобно, дълго и на моменти изглеждащо като безвремие време, остава завинаги в миналото.

Преди 142 години България се завръща на картата на европейските държави. Там, където мястото й бе насилствено и незаслужено отнето близо 500 години.

С Руско-турската освободителна вода е постигнато това, за което се бориха цели поколения, четници, възрожденци, български герои. Саможертвата на Ботев и Левски, на знайни и незнайни българи не бе напразна.

Поклон! Дълбок поклон пред тези, които дядо Вазов възпя с думите:

„Не гасней живот, спечелен

с жертви страшни, с кръв порои,

не мре край свещен, населен

от гробове на герои!“

Руската войска побеждава във войната и ние сме благодарни за това! Но нима не бе факт ценната помощ на онези 30 000 български опълченци, които оставят деца и семейства, за да се посветят на България! За да стане свободата официално факт на Трети март 1878 година!

Затова никога не трябва да поставяме под съмнение националната ни гордост, поради която винаги трябва да сме с високо вдигната глава!

Дали обаче сме достойни наследници на предците ни, пред които свеждаме глава и които славим? Дали те биха се гордели с нас, така както ние с тях?

Наш обществен дълг е Велико Търново и България да бъдат каузата, която да ни обединява, в чието име да работим, да бъдем искрени родолюбци и по този начин да възпитаваме нашите деца.

Честит Трети март!

Честит Национален празник!

Венцислав Спирдонов

Председател на Великотърновския общински съвет

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!