Пътната агенция обяви поръчка за проектиране на Северен пътен възел на Велико Търново

АГЕНЦИЯ „ПЪТНА ИНФРАСТРУКТУРА“ Е ОБЯВИЛА ПРЕДИ НЯКОЛКО ДНИ ПОРЪЧКА ЗА ПРОЕКТИРАНЕ НА СЕВЕРЕН ПЪТЕН ВЪЗЕЛ НА ВЕЛИКО ТЪРНОВО, който ще извади основния трафик от старата част на града“, информира по време на вчерашното заседание на Великотърновския общински съвет кметът Даниел Панов. За обекта е осигурено и финансиране. Съоръжението ще бъде разположено в подножието на крепостта Трапезица и ще минава над главния път за Русе, осигурявайки пряка връзка на пътуващите. Цената на новия възел ще е близо 10 млн. лв., но окончателната стойност ще стане ясна след изготвянето на проекта.

В момента всеки, който се движи оттам и иска да стигне бързо в Горна Оряховица, Арбанаси или старата част на Велико Търново, задължително преминава през центъра на старата столица. Създаването на големия инфраструктурен обект е инициирано от Даниел Панов още във втория му мандат като кмет на Велико Търново и общината. Идеята си градоначалникът представи както в регионалното министерство и АПИ, така и лично пред премиера Бойко Борисов.

ПЪТНИЯТ ВЪЗЕЛ ЩЕ ОБЛЕКЧИ ЧУВСТВИТЕЛНО КАКТО ГРАДСКИЯ, ТАКА И ТРАНЗИТНИЯ ТРАФИК. Съоръжението ще бъде изградено в близост до жп гара Трапезица и долната станция на туристическия фуникуляр. „Между 4000 и 6000 автомобила дневно пътуват между старата столица и железничарския град. Със Северния пътен възел се дава възможност за директна връзка с центъра на Велико Търново и новите квартали, без да се преминава през Стария град“, коментира още Даниел Панов. Северният пътен възел ще осигури и директен достъп на туристите към крепостите Царевец и Трапезица, без да има нужда автобусите и автомобилите им да влизат в централната и старата градска част. Оттам те много бързо ще достигат до буферния паркинг в подножието на Балдуиновата кула, който предстои да бъде изграден през 2020 година по проекта за интегриран градски транспорт. Между Френкхисар и основните исторически обекти, новия възел и туристическите забележителности ще пътуват електрически автобуси на интервал между 13 и 30 минути в зависимост от натоварването и сезона.

Стилян НАЙДЕНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.