271 четения

Цено Спасов – ветеранът от Втората световна война, празнувал само 24 рождени дни

Горнооряховчанинът, който става на 97 г., е участвал в Парада на победата в Белград

СРЕД МАЛЦИНАТА, РОДЕНИ В ПОСЛЕДНИЯ ДЕН НА ВИСОКОСНА ГОДИНА – ФЕВРУАРИ, 29-и, Е ЦЕНО СПАСОВ. За своите достопочтени 96 години той е натрупал много мъдрост и живее с обич към хората. Активен член е на Съюза на ветераните и на БАС. Днес в това трудно и бездуховно време малцина са такива достойни люде като него. Една мъдрост гласи: “Да ти се случи да живееш в преходно време“. Бай Цено има тази съдба. Животът му е труден, но и смислен, орисан е да оцелява въпреки проблемите.

ВЕТЕРАНЪТ Е ПОТОМСТВЕН ЖЕЛЕЗНИЧАР – ПРОФЕСИЯ, КОЯТО Е В КРЪВТА МУ И НА КОЯТО ОТДАВА ЕДИН ЦЯЛ ЖИВОТ. Каквито и отговорни постове да заема в системата на жп транспорта, колкото и трудности, безсънни нощи и неспокойствие да преживява, неговата отдаденост е пословична. Носител е на сребърен „Орден на труда“, както и на почетни знаци за годишнини, връчени му от Министерството на транспорта и съобщенията. Болезнено приема трудностите и разпада на БДЖ днес. „Все едно късаш живо месо от един добре балансиран организъм“, така приема днешното състояние на железницата. Но вярва, че нещата ще си дойдат на мястото. Защото жп транспортът е най-екологичен и има бъдеще.

В НАВЕЧЕРИЕТО СМЕ НА 75-АТА ГОДИШНИНА ОТ 9 МАЙ 1945 Г. ЗА ЕДНИ Е ДЕН НА ПОБЕДАТА, ЗА ДРУГИ – ДЕН НА ЕВРОПА, но откъдето и да погледнем, все е значима дата. Ще кажете: “Какво е общото между Цено Спасов и споменатата по-горе годишнина?”. Е, общото е, че той е един от малкото останали живи ветерани от Втората световна война. След 9 септември 1944 г., едва 20-годишен, заедно с колегите си курсанти от жп института е изпратен в армията. Никога няма да забрави този ужас на войната. Често си спомня и през съня му минават като на филм преживените моменти и свидни загуби, но не обича да говори за това. Мъка е в душата му и думите му звучат много силно: “Нека светът никога да не преживява кошмарa на войната! Човешкият живот няма цена!“. Гордее се, че е присъствал на военния парад в Белград, когато свършва Втората световна война. Висока чест е за него, че тогава се ръкувал с уважаваните български командири ген. Стойчев, генерал Трендафилов и генерал Щерю Атанасов.

Цено Спасов като ветеран е носител на много значки и медали за честване на Деня на победата над фашизма. За 70-ата годишнина от 9 май 1945 г. заедно с още двама горнооряховски ветерани – Недялка Костова и д-р Димо Димов, той е награден с медал за храброст. Високите отличия са им връчени лично от вицеконсула на Руската федерация в Русе Андрей Маликов. Ветеранът знае високата цена на подвига, не пропуска общинските изяви и винаги поднася с преклонение цветя на Паметника на загиналите в Горна Оряховица. Споделя с чувство на дълг, че докато може, винаги ще го прави!

СПОРЕД НЕГО ОБАЧЕ НАЙ-ВАЖНАТА ЧАСТ ОТ ВСЕКИ ЖИВОТ СИ ОСТАВА СЕМЕЙСТВОТО. Една прекрасна жена, майка и грижовна съпруга, Мария Спасова вече над 70 години е рамо до рамо с Цено. Както казва той: „Най-хубавото в този живот е да намериш своята сродна и вярна душа. Това е късмет и аз го случих!“.

И днес ветеранът е бодър, винаги усмихнат и благ. За него движението е живот. Както се шегува, на самоход е! У него няма омраза, завист или лоша дума по нечий адрес. Следи с интерес обществения живот – вълнуват го събитията както у нас, така и със загриженост следи ситуацията по света. Един достоен човек!

Инж. Павлинка НИКОЛОВА,

общински съветник от Горна Оряховица

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!