Затлъстяването допринася за преждевременна смърт

Учени от университета Конкордия в Монреал установиха, че затлъстяването е форма на преждевременно стареене и допринася за преждевременна смърт, съобщи Сайънс алърт.
Били анализирани резултатите от над 200 изследвания за ефекта от залъстяването на молекулярно и клетъчно ниво, включително за влиянието върху имунната система, когнитивните и други функции. Оказало се, че излишните килограми предразполагат към ранно развитие на хронични заболявания, които са свързани със стареене. Специалистите смятат, че затлъстяването не само ускорява стареенето, но е и негова форма, защото и в двата случая се задействат едни и същи биологични механизми.
Затлъстяването допринася за ранна дисфункция на митохондрията, системни възпаления, отслабване на имунната система и подкъсяване на теломерите.
По преценки на учените, над 2 милиарда души в целия свят са засегнати от затлъстяване и наднормено тегло. При това показателите за заболеваемост са се утроили от 1975 г., а у децата и тийнейджърите са се увеличили 10 пъти.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.