2500 четения

Ергенски сватби веселиха младо и голямо в Козаревец, Добри дял и Сушица

В лясковските села Козаревец и Добри дял в два поредни дена бяха организирани така наречените „Ергенски сватби”, съпроводени с много смях и веселие.

В Козаревец обичаят „Тулум”, който съпътства Ергенската, или наричана още Вартоломеева сватба, за поредна година бе под ръководството на читалището в селото „Земеделец – 1899”. За него самодейците разказват, че това е един езически, неудържим в пищността си празник, който води началото си още от далечната 1930 година. Роден през капитализма, възстановен през комунизма, надживял демокрацията, днес той събира съвременниците, вече модерни европейци, и ги кара отново да извършат традиционните ритуални действия заради всички козаревски ергени.

След 18-годишно прекъсване козаревският „Тулум” бе възстановен през 2008 година. След няколко ежегодни издания през 2012 година читалищното настоятелство взе решение той да се провежда на всяка високосна година преди Сирни заговезни, според традициите от 1930 г. Тъй като след Сирница има забрана за венчавки, ритуалът цели да се осмеят ергените в селото и да се провокират по този начин да си намерят булки.

Играта на персонажа „Тулум” е в основата на празника. Облечен карнавално и кукерски, с торба дървесна пепел, той опушва ергените, за да ги отличи сред останалите и да изгони злите сили от тях. Ролята на тулума представи Боян Ангелов. Смисълът на ритуала цели да се множат семействата, родът, а с него и всеобщата надежда, да се пропъди злото, да се възродят доброто и позитивното за нов живот в края на зимата.

И тази година мераклии за сватбари не липсваха. Смешно сватбено шествие в ранния преди обед обходи улиците на селото за така нареченото „калесване” на сватбари, като целта бе да се уведомят жителите на Козаревец за предстоящата сватба. Калесана бе Красимира Колева – кмет на селото.

По обяд в импровизирания „дом на булката” започна пресяването на пепелта – познат ритуал от фолклора, наричан „Засевки у булката”. На площада пред събралото се множество бяха изпълнени и последващите го ритуални действия „Бръснене на младоженеца”, „Вземане на кръстник и кръстница”, „Забулване и извеждане на булката”, „Венчавка”. Стриктно бе спазен и обичаят с изиграването на прословутото булчинско хоро, а с него като естествен завършек и наричанията и поздравленията към младите. В Ергенската сватба задължително участват само мъже и всичко се прави наобратно.

Тази година забавната игра бе в изпълнение на 26-ма козаревчани, които пресъздадоха перфектно характерните за всяка сватба основни герои – булка, буляк, кръстник, кръстница, свекър, свекърва, брат, сестра на младоженците, шаферки и т. н., като имаше и неорганизирани сватбари. В ролите тази година се превъплътиха от 14- до 70-годишни младежи и мъже. Най-важната роля на булката Кютюк Мара изигра Кристиян Иванов, а в ролята на буляка Дълъг Мочу влезе Свилен Цанев. На младите кумуваха Атанас Златев и Илиян Пенев, а заложник го игра Петко Стефанов. Всички артистични изяви по тазгодишния ритуал „Тулум – Ергенска сватба” бяха под вещата режисура на Петко Петков.

В Добри дял след близо 40-годишно прекъсване за пръв път тази година бе направена такава „сватба“, осмиваща старите ергени. Идеята да се възроди обичаят бе на инициативна младежка група от селото. Младите в селото се ентусиазираха по разказани спомени от възрастни мъже и мъжката сватба стана факт в Деня на самодееца и любителското художествено творчество. Хумористичният ритуал в Добри дял имаше за основни организатори Йордан Милков и Красимир Николов, ръководители на младежката сватбена дружина и напътствани при тежката организация от представители на местното читалище „П. Р. Славейков – 1903”. Ритуалът стана и благодарение на много спонсори за безплатната сватбена гощавка и с подкрепата на кмета Стоян Стоянов.

Сватбата започна още преди обяд със събиране в дома на младоженеца Гено Топузанов. После, както си му е редът, сватбарите си взеха кумовете, които да освидетелстват брака. В ролята на кумове влязоха Борислав Ангелов – кум, и кумица – Милен Минчев. С було в деня на Баба Марта се окичи Валери Николов и така булката каза заветното „Да” на площада на импровизирана сцена. Преди това обаче двамата млади минаха под звуците на сватбения марш по червен килим и младоженикът публично пред всички бе обръснат. Венча ги попът, а ролята му беше изпълнена перфектно от Ганчо Куруджиков. След като кметът им връчи свидетелството за брак, Примадона Коконкова и Малчо Големанов вече получаваха подаръци и поздравления. Тържествената част завърши и се започна веселба, като първо кумовете показаха на младите как могат да играят. Надиграването за даровете бе последвано от булчинско хоро и то събра десетки добридялчани, дошли на мегдана да се посмеят и да похапнат кебапчета за здравето на младото семейство. За сватбената церемония се събраха и много от по-възрастните мъже, участвали в добридялски ергенски венчавки назад в годините. Тазгодишната Ергенска сватба в Добри дял имаше общо 33-ма доброволци актьори, като най-младите бяха 18-годишни, а най-възрастните – на 60 години.

МЪЖКА СВАТБА ВДИГНАХА И В СУШИЦА. В селото се проведе традиционният хумористичен български обичай „Мъжка сватба“, организиран от НЧ „Станчо Станчев 1896”. Обичаят се празнува всяка високосна година на Сирни заговезни, като целта е да се подканят старите ергени да се задомят.

На колоритния ритуал присъстваха заместник-кметът на община Стражица инж. Катя Петрова, общински съветници, кметове на населени места, самодейци и жители на селото. Всички участници в сватбата са мъже, облечени в женски дрехи. Традицията се спазва за здраве и плодородие. Обичаят съществува от 30-те години на миналия век, като в началото се е правил всяка година, а впоследствие – на високосна година.

Един коментар за “Ергенски сватби веселиха младо и голямо в Козаревец, Добри дял и Сушица

  • 04.03.2020 в 18:31
    Permalink

    Няма ли да покажете нещо нормално ??

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *