Изложба „Свободата и нейните герои. Признателни сме и помним!“ в Свищов

С изложба „Свободата и нейните герои. Признателни сме и помним!“ стартира програмата на Община Свищов, посветена на Националния празник на Република България – Трети март.

В къщата музей „Алеко Константинов“ уредничката в Исторически музей – Свищов, Надя Ангелова представи изложбата, която показва бойната летопис на Освободителната война. Исторически музей – Свищов, отваря за случая своите фондове, а героите – руски войници и опълченци, родени в Свищовския край, оживяват с личните си вещи, снимки, медали, оръжия и оригинални документи. Сред експонатите във витрините има 30 броя черно-бели картини, които разказват за славните битки за свобода. Те са дарени от Михаил Степанович Чернов, който открива оригиналите във Военноисторическия музей в Москва и решава да ги снима и да дари на музея в Свищов.

Особено внимание в изложбата заслужават руски възпоменателни медали на опълченци, значки от червения кръст и кръст-медали на д-р Лука Ванков – участник във войната и един от инициаторите на създаването на Българския лекарски съюз. Сред експонатите има джобен старинен часовник на опълченеца Трифон Арнаудов; позлатен пръстен на опълченеца Харалампи Карастоянов и грамота от цар Борис ІІІ за показана храброст и отличие през Освободителната война на опълченеца от 6-а дружина Никола Грамов. Показани са и още много интересни експонати.

Оригинален експонат в изложбата е и маслен портрет на император Александър II, който представя руския император седнал, с униформа и медали. Той е с позлатена дървена резбована рамка. Портретът е дарение от Русия през 1907 г., когато е открит Военноисторическият музей „Главна квартира на руската армия в с. Горна Студена“.

Изложбата, посветена на Националния празник на Република България, ще бъде на разположение на всички посетители в къща музей „Алеко Константинов“ през целия месец март.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *