11099 четения

22 души от областта са под домашна карантина заради коронавируса, търновци се запасяват с хранителни продукти и лекарства

От РЗИ препоръчват отмяна на празничните мероприятия през март, планирани да се проведат на закрито

 

22 ЖИТЕЛИ НА ОБЛАСТТА СА ПОД ДОМАШНО НАБЛЮДЕНИЕ ЗАРАДИ КОРОНАВИРУСА. Това информира д-р Евгения Недева, директор на Регионалната здравна инспекция във Велико Търново. Поставените под карантина са пребивавали в територии, в които има доказани случаи на заболели от COVID19, но нашенците засега не са проявили клиничните симптоми на инфекцията. Въпреки това над тях всеки ден се извърша мониторинг, проследяващ здравословното им състояние. Събраната информация директно се препраща към здравното министерство.

 

„КОРОНАВИРУСЪТ СЕ ХАРАКТЕРИЗИРА С КАШЛИЦА, ЗАТРУДНЕНО ДИШАНЕ И ВИСОКА ТЕМПЕРАТУРА

 

Хората, които са пребивавали в държави, в които има огнище на болестта и проявят изброените симптоми, следва да уведомят личния си лекар, РЗИ или на телефон 112. В никакъв случай не бива да търсят помощ в Спешно отделение, тъй като по този начин попадат в общия поток от пациенти“, информира шефката на ведомството в старата столица.

Тя подчерта, че двете инфекциозни отделения на територията на областта – това в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ във Велико Търново и в МБАЛ „Св. Иван Рилски“ в Горна Оряховица, имат готовност да реагират при евентуално доказване на инфектиран с COVID19.

 

„ЗАСЕГА В БОЛНИЦИТЕ НЕ СА РАЗКРИТИ СПЕЦИАЛНИ ЛЕГЛА ЗА БОЛНИ ОТ КОРОНАВИРУС

 

Лечебните заведения не изразяват тревога от недостиг на предпазни средства за медицинския персонал“, увери д-р Недева.

Шефката на РЗИ уточни, че се работи и по осъществяване на контрол над летището в Горна Оряховица и пристанището в Свищов. На аерогарата в железничарския град има предимно чартърни полети, но от началото на кампанията срещу вируса никой не е кацал там. Въпреки това са създадени условия бъдещите пътници да бъдат преглеждани в отделно помещение. В Свищов пък фериботът е бил аварирал и от понеделник отново влиза в експлоатация. На него ще дежурят здравни експерти, които ще термометрират пристигащите.

Д-Р НЕДЕВА УСПОКОИ, ЧЕ ОБЛАСТТА Е ВЪТРЕШНА И ТОВА БЛАГОПРИЯТСТВА ЗА ПО-МАЛЪК ТРАФИК И СЛЕДОВАТЕЛНО ПО-НИСКА СТЕПЕН НА ОПАСНОСТ за разпространението на заболяването. Допълни, че въпреки това инфекцията не бива да се подценява.

„Ситуацията в цялата страна е динамична и бройката на поставените под домашно наблюдение може да се увеличи във всеки момент.

 

У НАС СЕ СЪЗДАДЕ ЕДНА МАСОВА ПСИХОЗА, НО НЕ БИВА ДА НАГНЕТЯВАМЕ ИЗЛИШЕН СТРАХ У ХОРАТА“

 

коментира здравната шефка.

Началникът на дирекция „Надзор на заразните болести“ в РЗИ д-р Ирина Млъзева допълни, че ще се следва стриктно Националният алгоритъм за действие на евентуални потенциални носители на инфекцията.

„Ако има съмнения за заболял човек, взетите проби ще се изпращат до една от четирите определени от здравното министерство лаборатории за изследване – във Военномедицинска академия, Националната референтна лаборатория, Университетската болница във Варна и Стара Загора. Резултатите от изследването стават готови за 24 часа“, информира инфекционистката. Допълни, че няма да се използват т.нар. бързи тестове, тъй като те не са гарант за точна диагноза и по-скоро могат да подведат лекарите.

По думите на д-р Петя Тошева от РЗИ

 

ЕДИНСТВЕНИТЕ ПРОФИЛАКТИЧНИ МЕРКИ, КОИТО ХОРАТА МОГАТ ДА ПРЕДПРИЕМАТ СРЕЩУ КОРОНАВИРУСА, СА ЧЕСТО МИЕНЕ НА РЪЦЕТЕ, НОСЕНЕ НА МЕДИЦИНСКА МАСКА И ИЗБЯГВАНЕ НА МЕСТА С ПРЕКОМЕРНО СТРУПВАНЕ НА НАСЕЛЕНИЕ

 

„Инкубационният период за сезонните грипове е до два дни, което позволява по-бързо овладяване на ситуацията. При новия вирус инкубационният период е до две седмици. При около 80 процента от случаите коронавирусът се прекарва по-леко, около 15 процента от болните са с по-тежка форма и при 5 процента състоянието е много тежко. Смъртността е около 2 – 2,5 процента. Все още ваксина за новия вирус няма“, заяви тя.

В четвъртък със заповед на областния управител проф. Любомира Попова бе свикан Областен кризисен щаб за борба с коронавируса. Членове на структурата, освен инспекторите от здравното ведомство, са директорите на всички болници в региона, общопрактикуващи лекари, гранична полиция и т.н.

Директорът на РЗИ съобщи, че институцията е издала препоръки на общините в областта, фирми, учебни заведения и други институции да се въздържат от масови мероприятия на закрито, дори през празничните дни.

МЕЖДУВРЕМЕННО ИМА СЕРИОЗЕН РЪСТ НА ЗАБОЛЕЛИ ОТ ГРИП В РЕГИОНА. Засега няма изглед да се обяви втора грипна епидемия и ваканция, допълни д-р Недева.

 

РАЗТРЕВОЖЕНИ БОЛЯРИ ЗВЪНЯТ В РЗИ, ЗА ДА СЪОБЩЯТ, ЧЕ СЪСЕДИТЕ ИМ НЕ СПАЗВАТ ДОМАШНА КАРАНТИНА

 

В СЪЩОТО ВРЕМЕ ЖИТЕЛИ НА СТАРАТА СТОЛИЦА ПРИБЕГНАХА ДО КРАЙНИ МЕРКИ В ПАНИКАТА СИ ЗАРАДИ ЕВЕНТУАЛНО РАЗПРОСТРАНЕНИЕ НА КОРОНАВИРУСА У НАС. Въпреки че за момента няма доказан случай на COVID19, болярите сякаш се подготвят за апокалипсис.

От края на миналата седмица в супермаркетите се забелязва повишено изкупуване на хранителни продукти с дълготраен срок на годност, като ориз, леща, боб, олио, консерви и брашно. Рафтовете се опразват основно от хора над 60 години, които предпочитат да се запасят с храна, в случай че заразата обхване и нашите географски ширини. В пазарската кошница на разтревожените пенсионери попадат също чайове, минерална вода и сапуни. По-младите пък са окупирали аптеките. Както „Борба“ съобщи преди две седмици, медицинските маски са изкупени и няма доставка на нови партиди. Сега обаче кът са дезинфектантите и термометрите. Масово се купуват лекарства за висока температура, противовирусни прахчета, обезболяващи, както и медикаменти за хронични заболявания. Опасенията са, че при епидемия от коронавирус лечебните артикули ще бъдат изчерпани моментално, а някои аптеки дори няма да работят.

 

ТУРОПЕРАТОРИТЕ ОТЧИТАТ ОГРОМЕН ОТЛИВ НА КЛИЕНТИ, КОИТО ПРЕДИ МЕСЕЦИ СА БИЛИ РЕЗЕРВИРАЛИ ОФЕРТИ НА ПОЧИВКА ПРЕЗ МАРТ

 

Някои дори не търсят възстановяване на платените предварително депозити за екскурзии. Тревогата им е породена от факта, че дори да не се заразят с коронавируса при евентуално излизане от страната, след прибиране вкъщи ще се наложи да останат под 14-дневна домашна карантина.

ИСТЕРИЯ ИМА И ОКОЛО ТОВА КОЙ СЛЕДИ ДАЛИ ПОСТАВЕНИТЕ ПОД ДОМАШНО НАБЛЮДЕНИЕ ЗАРАДИ ИНФЕКЦИЯТА не напускат жилищата си. Регистрирани са куриозни случаи на търновци, които сигнализират в Регионалната здравна инспекция, че техни съседи, пребивавали в Италия, не се съобразяват с наложената им карантина и се разхождат свободно по улиците.

Горещият телефон, разкрит преди месец от здравното министерство, за въпроси, свързани коронавируса – 02/807 87 57, вече е денонощен.

Галина ГЕОРГИЕВА

Снимка авторката

Един коментар за “22 души от областта са под домашна карантина заради коронавируса, търновци се запасяват с хранителни продукти и лекарства

  • 02.03.2020 в 18:21
    Permalink

    Над хората всеки ден се извършва мониторинг. Ами доколкото знам, има си българска дума – наблюдение. Но нали е модерно да употребяваме чужди думи. Научете български г-да журналисти.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *