339 четения

Как е по-добре да пиете водата – топла или студена?

Вероятно започвате деня с чаша топло кафе или чай. Когато посягаме към водата обаче, често предпочитаме да е студена (особено през горещото лято). Тогава вкусът й е по-добър и по-свежаващ. Оказва се обаче, че топлата вода е далеч по-полезна за нашето здраве.

Да видим защо…

Топла водаДетоксикира тялото

Когато пиете топла вода (най-вече в сутрешните часове), ще изчистите тялото си от насъбралите се в него токсини (които от своя страна могат да доведат до множество заболявания). За по-силен ефект добавете парче лимон – витамин С ще „съживи“ клетките, докато топлата вода ще детоксикира тялото ви.

Облекчава менструалните болки

Научно доказано е, че топлата вода облекчава болките, причинени от менструация и главоболие, подобрява  кръвния поток. Ако имате спазми, трябва да пиете и топла вода, тъй като тя ще помогне на коремните мускули да се отпуснат и ще намали спазмите.

Облекчава стреса

Можете да се отърсите от стреса и като изпиете чаша топла вода. Това ще помогне на централната нервна система да функционира правилно. Кортизолът е един от хормоните на стреса и дехидратирането му повишава нивото на стрес.

Помага за отслабването

Пиенето на вода може да ви помогне да отслабнете, но ако я приемате топла, метаболизмът ви ще се засили. Топлата вода повишава телесната температура и докато тялото ви се опитва да компенсира разликата в температурите, калориите започват да горят.

Подобрява кръвообращението

Циркулацията на кръвта в тялото се подобрява значително при прием на топла вода. Това е важно за поддържане на правилна мускулна и нервна активност.

Стимулира движението на червата

Дехидратацията е една от най-честите причини за запек, така че водата като цяло стимулира червата. Топлата вода е още по-ефективна за подобрение на червата.

Спира преждевременното стареене

Преждевременното стареене е един от най-лошите кошмари за жените. Освен това, нарастващото наличие на токсини в женското тяло може сбъдне този кошмар. Топлата вода може да помогне на тялото ви да премахне токсините.

 

Студена вода


Може да навреди на храносмилането ви

Докато консумирате студена вода, кръвоносните съдове се свиват, което затруднява храносмилателните ви способности. Това може да доведе до стомашни разстройства, болки в корема и запек.

Пести енергия

Вашето тяло използва допълнителна енергия, за да загрее студената вода, за да достигне до средна температура. Ето защо не трябва да пиете ледена вода – ще се чувствате изтощени и няма да може да изпълнявате нормално ежедневните си задачи.

 

Източник: obekti.bg

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!