3106 четения

Лясковец поведе хорото на протестите в областта срещу винетките

ПЪРВИЯТ ПРОТЕСТ СРЕЩУ НЕЛЕПО ВЪВЕЖДАНЕ НА ВИНЕТНА ТАКСА ВЪВ ВЕЛИКОТЪРНОВСКО ВЕЧЕ Е ФАКТ. Работници от оръжейните заводи край Лясковец протестираха на 1 март срещу налога, който плащат, за да стигнат до работните си места. Мирният протест, за който „Борба” предупреди, че се подготвя, се състоя в центъра на Лясковец. Ден преди него кметът д-р Ивелина Гецова разпространи писмо до пътната агенция, с което настоява да се премахнат винетките, но това не спря митингуващите, които коментираха действията й като „закъснял опит и кризисен пиар”.

Исканията са да бъдат освободени жителите на града и на селата около общинския център от задължението за плащане на винетна такса, заяди лидерът на синдикалния съюз „Защита” Георги Димитров. Той уточни, че в двата завода „Аркус“ и „Армако“ работят над 2500 души. Разстоянието, което трябва да изминат с личните си автомобили, е половин километър, за което плащат задължителна винетна такса.

ДИМИТРОВ ДОПЪЛНИ И ЧЕ И ДВЕТЕ ПРЕДПРИЯТИЯ СЕ НАМИРАТ НА АДМИНИСТРАТИВЕН АДРЕС УЛ. „ВАСИЛ ЛЕВСКИ“ 219, КОЕТО СЕ ВОДИ ГЛАВНАТА УЛИЦА НА ОБЩИНА ЛЯСКОВЕЦ, а това е още едно основание винетните такси за този пътен участък да отпаднат.

Ръководството на Община Лясковец е изпратило запитване до АПИ винетната такса за половинкилометровата отсечка да бъде премахната. Срокът, в който трябва да стане ясно дали искането ще бъде уважено, е до 5 март. Ако отговорът от Министерския съвет и АПИ е отрицателен, организаторите предвиждат ефективни протестни действия със затваряне на пътя София – Варна. Такъв отговор ще тълкуваме като разделение между големите градове и малките общини, посочиха организаторите на протеста. „Освободени от винетни такси са пътни участъци около София, Варна, Пловдив, но останаха Габрово, Троян, Лясковец, Свищов и други малки общини, което не е справедливо“, отбеляза Димитров.

С. МАРИНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *