59 четения

С поклонение пред загиналите и фолклорни ритми Лясковец отбеляза Трети март

За отбелязване на Националния празник на Република България Община Лясковец подготви тържествен ритуал. На централния площад „Възраждане” пред Паметника на загиналите във войните лясковчани първо звучаха националният ни химн и химнът на Европа, след което бе отслужен благодарствен молебен от отец Богдан. Поднесено бе и приветствие към жители и гости от кмета на общината д-р Ивелина Гецова.

В знак на признателност към саможертвата на борците за свобода събралите се на центъра стотици лясковчани и гости – общинско ръководство, представители на партии и организации, ученици и общественици, поднесоха венци и цветя на Паметника на загиналите.

В честването на националния ни празник се включиха с фолклорен концерт и лясковските танцьори от Танцов състав „Лудо младо” с ръководител Павлина Кълчишкова. Те поведоха празнично българско хоро, което бе част от националната инициатива, протичаща на този ден в цялата страна „Пробуждане с хоро”. За празничното отбелязване на Трети март в Лясковец дойдоха и гостуващи състави за народни танци от региона – от Горна Оряховица, В. Търново и от танцовия клуб в Козаревец. Тази чисто българска проява се организира в община Лясковец за втора поредна година и протича под наслов „За нашата България”. Над един час продължи празничният хоровод, в който освен самодейците се включиха и граждани – ценители на българските народни песни и танци.

Чисто българска и дълбоко хуманна бе и акцията, протекла в рамките на празника. Обществеността се включи в благотворителна акция в помощ на болно тригодишно дете. Дарителската кампания „Помощ за Ани” и съдбата на болното от детска церебрална парализа момиченце трогна лясковчани и гостите, които щедро участваха в набирането на средства за лечението на детето.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!