Седемметрови пластики – символи на Велико Търново, поставят на четирите му входа?

Изявени общественици внесоха проекта за одобрение в Художествено-експертния съвет на града

 

СЕДЕММЕТРОВ ПЛАСТИЧЕН ЗНАК ДА БЪДЕ ПОСТАВЕН НА ЧЕТИРИТЕ ВХОДА НА ВЕЛИКО ТЪРНОВО КАТО СИМВОЛ НА ГРАДА, КОЙТО Е ИСТОРИЧЕСКА, ДУХОВНА И КУЛТУРНА столица на България, предлагат видни общественици. Проектът за съоръжението, което е на скулптора Борис Борисов, е внесено за одобрение в местния Художествено-експертен съвет, оглавяван от главния архитект на града Николай Малаков. Заседанието, на което ще се произнасят експертите, е насрочено за този четвъртък.

Инициатори на прекрасната идея са членовете на Инициативния комитет за присъждането на статута на града – Духовна и историческа столица на България. Негов председател е кметът Даниел Панов, а в състава му влизат още митрополит Григорий, историкът проф. Милко Палангурски, Веселка Коева – член на Висшия адвокатски съвет, адвокат Йордан Цветанов – председател на УС на фондация „Център за обучение на адвокати Кр. Цончев”, директорът на Регионалния исторически музей д-р Иван Църов, проф. Пламен Павлов, проф. Хитко Вачев и други изявени личности.

Композицията на пластичния знак се състои от две части и представлява изображение на трите крепостни кули, пред които има фигури на цар и царица, а техен прототип е царската двойка от „Лондонското Четвероевангелие”. Фигурите държат символите на царската власт. Кулите са обрамчени от елегантни колони, носещи арка с благославящата ръка на Бог, сочи обяснителната записка на проекта.

КОМПОЗИЦИЯТА ЩЕ Е ДВУСТРАННА, ЗА ДА МОЖЕ ДА СЕ ВИЖДА И ОТ ДВЕТЕ СТРАНИ НА ПЪТЯ. ПРЕДВИДЕНО Е ТЯ ДА БЪДЕ ИЗРАБОТЕНА ОТ СТОМАНОБЕТОН И НЕРЪЖДАЕМА СТОМАНА.

Предложено е също така и знакът в малък формат, изработен от бронз, да бъде почетна награда „Велико Търново – духовна и историческа столица на България”, която да бъде връчвана от кмета на лица с особен принос и заслуги към града и България. Под пластичния знак е текстът: „Велико Търново – историческа и духовна столица на България”. Дело на автора на творбата Борис Борисов са фигурата на Алеко Константинов в София, цар Калоян във Варна, паметникът на Иван Хаджийски в Троян, братята Евлоги и Христо Георгиев в Карлово, както и 30 фигури за Ретромузея във Варна. Сред творбите му е също Паметникът на Васил Левски в Сандански, на президента на САЩ Роналд Рейгън в Южния парк в София, фигурата в цял ръст на Атанас Буров в Горна Оряховица и др. Сега прави бюст-паметник на ген. Владимир Вазов в столицата. Той е правил и фигурите в местния Мултимедиен посетителски център.

Стилян НАЙДЕНОВ

4 коментара за “Седемметрови пластики – символи на Велико Търново, поставят на четирите му входа?

 • 04.03.2020 в 19:08
  Permalink

  По-важно е четирите входа на града да се разчистят и направят приветливи. Прах, храсти, бараки, особено Южния вход!

  Отговор
 • 06.03.2020 в 14:17
  Permalink

  Няма ли да се обяви конкурс за изработка на такива символи. Или както всичко в България – решението вече е взето, без обществено обсъждане.

  Отговор
 • 07.03.2020 в 9:30
  Permalink

  Малко са 7 метра. Трябва да са като триумфални арки – поне 70 метра. Освен това Янтра трябва да стане плавателна.

  Отговор
  • 10.03.2020 в 14:56
   Permalink

   Да, имаше такъв проект преди доста години.
   И Янтра щеше да стане едно от най-привлекателните места на Старата Столица.
   Но, тогава нещо все шикалкавиха, че туй било, онуй било, уж трябвало 4 бента да се изградят, уж трябвало с драга да се чисти тинестото дъно и водораслите и т.н.
   А решението никак не е трудно за изпълнение.
   Просто трябва истинска инициатива и наистина, с няколко бента, които да повишат нивото на вече доста изтънялата река, да се направи възможното за навигация на лодки, водни колелета, а защо не и малко моторни корабчета…

   Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *