1123 четения

Велико Търново чества Освобождението на България с военен ритуал

С ВОЕНЕН РИТУАЛ ЖИТЕЛИТЕ НА ВЕЛИКО ТЪРНОВО ЧЕСТВАХА 142 ГОДИНИ ОТ ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ. Празничният ден започна с издигане на националното знаме пред сградата на Община Велико Търново, където зам.-кметът на старата столица проф. Георги Камарашев поздрави всички за Националния празник.

„Да си българин, да живееш във Велико Търново – историческата и духовна столица на България, е гордост. Наш дълг е да съхраним силата на българския дух, да учим нашите деца да познават миналото и да се гордеят с предците ни, които проляха кръв, за да ни има нас днес, за да се добие първата чест и слава – нашето мило Отечество България. Най-после, за да бъдем равни с другите европейски народи, зависи от нашите собствени задружни сили. Тези думи на Апостола звучат много силно, но и много актуално днес. Нека бъдем силни, задружни и обединени в името на Велико Търново и все по-бързото развитие на любимия ни град“, каза зам.-кметът в празничното си слово.

Възпитаници на Природо-математическата гимназия „Васил Друмев“ представиха литературно-музикалната композиция „Благослов за България”, направена по авторския текст на Анна Ненова, учител по български език и литература.

КУРСАНТ СТАРШИНА ИЛИЯН ПИСКАЛСКИ ПОЛУЧИ ТЪРЖЕСТВЕНО НАГРАДАТА „3 МАРТ“, КОЯТО ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО ДАВА в навечерието на Националния празник на България на най-добрия курсант. Илиян е от Варна, завършва военна специалност „Сигнално разузнаване и електронна война“ и гражданска „Национална и регионална сигурност“. Има отличен успех и участия в няколко обучения по програма „Еразъм“. Решил е да инвестира наградата, която е левовата равностойност на 5000 евро, в обучението си.

Празничната програма продължи пред паметника „Майка България“, където празничен благослов отслужи отец Славчо. След това с военен ритуал бяха положени венци и цветя. Празникът завърши с поздрав от децата от танцовия състав „Търновче“, които поведоха и голямото търновско хоро, в което се включиха десетки граждани.

По традиция в този ден около паметника „Майка България“ беше подредена и изложба на клуб „Традиция“, която представя живота на борците за българската свобода.

Регионалният исторически музей за пореден път подари на търновци и гостите на града безплатната пешеходна обиколка с беседа. Обиколката започна от площад „Съединение” пред Музей „Възраждане и Учредително събрание” и продължи с посещение на музея „Затвор” и улица „Гурко”, за да завърши пред паметника „Майка България”.

Вечерта беше излъчен и аудио-визуалният спектакъл „Царевград Търнов- звук и светлина”.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Сн. авторката

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *