49 кметове са управлявали Полски Тръмбеш за 134 години

МОЖЕ БИ В БЪЛГАРИЯ САМО ОЩЕ ЕДНА ОБЩИНА Е НАПРАВИЛА КНИГА ЗА ВСИЧКИ КМЕТОВЕ, които са я управлявали от Освобождението до наши дни. Полски Тръмбеш вече има такава енциклопедия за времето от 1877 до 2011 г. В изданието от 346 страници на издателство „Абагар“ има очерци за 49-имата първенци, ръководили селището през последните 134 години. Четивото започва с Еню Караиванов и завършва с Георги Чакъров. Книгата възстановява историята на кметската институция, посочени са най-важните дела и събития на всеки управник, без да се правят изводи. Тя е поредното издание на Историческия музей в града, сътворена от неговия директор Христо Харитонов и от специалиста в търновския архив Тихомир Тонков. Събирането на информация и за двамата не е било лека работа поради липса на изворови данни за управниците, но все пак са успели да се справят прекрасно и да оставят един много ценен дар за поколенията.

 

  1. ГРИГОР ТОДОРОВ СТАЙКОВ – 24 ноември 1948 г. – 2 април 1950 г. Той е родом от Раданово и е завършил икономика. Като студент споделял идеите на анархизма. Станал първият директор на фабриката за олио на братя Крушеви веднага след нейната национализация през 1947 г. По негова идея тя е прекръстена на „Марек“ – псевдоним на партийния функционер Станке Димитров. По негово време кметовете вече са наречени председатели. Намесата на Стайков за кооперирането на хората в ТКЗС е решаваща.
  2. ГРИГОР ВЕЛИКОВ БЪЗЕВ – 2 МАЙ 1950 Г. – 30 ЯНУАРИ 1951 Г. Дейността на Бъзев преминава при управление на 68-ото правителство на България. Половината земя е в ТКЗС, което предизвиква миграцията към града. Репресиите срещу противниците на управлението се изразяват в принудително изселване в трудови лагери. През 1950 г. в Полски Тръмбеш се одържавила керамичната фабрика „Странджа“. При управлението на Бъзев имало ръст в производството на промишлените предприятия, сред които и промкомбинатът „Първи май“. По негово време здравната служба е преобразувана в районна болница с 35 легла. По това време е извършена и първата гражданска телефонизация.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *