1076 четения

Общинарка от Полски Тръмбеш игра петанк под Айфеловата кула

Инж. Пенка Христова е и запалена рибарка и туристка

 

ИНЖ. ПЕНКА ХРИСТОВА ОТ ОБЩИНА ПОЛСКИ ТРЪМБЕШ СБЪДВА ЕДНА СВОЯ ГОЛЯМА МЕЧТА – ДА ПОИГРАЕ ПЕТАНК ПОД АЙФЕЛОВАТА КУЛА. Това се случва през миналата есен. Тогава общинарката взема участие при организирането и провеждането на Европейското първенство по петанк в Албена. Там е и първият голям сблъсък със световните светила на тази стара френска игра. А Пепа междувременно вече е получила и диплом за завършен курс за съдии – втора национална категория. Седмица по-късно е включена в екипа от рефери, които да съдийстват на Европейския шампионат за младежи във Франция от 3 до 6 октомври в зала Henri Salvador в Saint Pierre les Elboeuf. Там заедно с още 20 съдии, предимно французи, и още двама българи държи изпит за международен съдия. Тя е с най-висок резултат от българските представители! А преживяното – уникално и неповторимо, разказва инж. Христова.

Началото на любовта й към петанк е през 2016 година, когато в Полски Тръмбеш се сформира Петанк клуб „Делта“, на който тя е един от учредителите.

„Официално в България петанк се играе от 2000 година. За него малко се говори и въпреки че доскоро беше непознат за българите, това е спорт, набиращ все по-голяма популярност у нас. Днес клубът ни разполага с няколко площадки за игра в различни части на града, а хората, които в началото ни гледаха с недоумение, днес или играят, или присядат до нас и с интерес следят какво се случва на терена. В нашия град петанк за всички вече е разпознаваема игра, привличаща все повече хора. Имаме и детски отбор. Всеки е добре дошъл да опита, а защо не и да стане член на нашия клуб“, споделя още Пепа и благодари на семейство си за безапелационната подкрепа, която й оказва в това нейно хоби. Макар петанкът да се нарече само хоби и да се струва много нищожно, играта става все по-популярна и може да се сравни дори с голфа.

ПЕНКА ХРИСТОВА Е РОДЕНА В ПОЛСКИ ТРЪМБЕШ. МАЙКА Й РАБОТИЛА КАТО СТАРША МЕДИЦИНСКА СЕСТРА ВЪВ ВЪТРЕШНО ОТДЕЛЕНИЕ НА БОЛНИЦАТА, а баща й – инженер – главен технолог, в машиностроителния завод „Първи май“. Сега и двамата са пенсионери. Завършва университета „Ангел Кънчев“ в Русе, специалност „Машиностроителни технологии и мениджмънт“, и паралелно с това образование придобива и професионална квалификация учител.

Докато е учител по математика и физика в училището в село Павел, се открива възможност да започне работа в Община Полски Тръмбеш. Трудна е раздялата с любимите ученици, но поради ежедневното пътуване, трудностите от придвижването до там, нередовния транспорт, особено през зимния период (тогава все още няма училищни автобуси) и малката дъщеричка през 2001 година се премества в Общината, където работи и до днес.

Шест години регулира дейността в учебните заведения на територията на общината като експерт по образование.

 

Да поиграеш петанк до Айфеловата кула

 

През 2006 година, навръх Международния ден на жената, получава предложение от кмета на общината Георги Чакъров да планира и разработва стратегии, проекти и програми за регионално развитие – атрактивна оферта, подтикната от необходимостта от налични специалисти поради предстоящото приемане на България в Европейския съюз. Така с част от предходните задължения приема поста експерт „Регионална политика и инвестиционни дейности“. Междувременно напуска нейна колежка и й „завещава“ и своите служебни задължения – регулиране и координиране на дейностите по туризма и спорта и на дейността на обектите за търговия и услуги в общината… И така допреди три години, когато отново напуска колежка… Поемайки и нейната длъжност, днес Пепа е секретар на Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните и наред с другите задължения, води образуването и провеждането на възпитателните дела на децата, извършители на противообществени прояви и престъпления. Отговаря и за социално-превантивната дейност, както и за дейността на обществените възпитатели. От юли м. г. е и ръководител на проект „Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания в община Полски Тръмбеш“, обхващащ 50 потребители на интегрирана здравно-социална услуга, предоставяна от 11 специалисти.

Съпругът й Димитър е бивш служител на военното поделение в Орловец. Работил е в регионална кабелна телевизия, когато получава покана за работа в новооткритото в Полски Тръмбеш предприятие на компания „Делтаком електроникс“. За тази работа във фирмата, занимаваща се с производство на излъчваща телевизионна и радиотехника, проводникова и далекосъобщителна техника, специализира в Германия.

Пепа и Митко са щастливи родители на две прекрасни деца. Дъщеря им Йоана е на 21 години. Занимава се професионално с музика, носител на множество национални призове и международни награди. Често е бъркана с дъщерята на певеца Веселин Маринов заради родния град и сходството с фамилията. Синът им – Даниел, също върви по стъпките на кака си. От няколко години пее във вокален състав Music Sounds към Музикална школа „Нова музика“ при Народно читалище „Напредък 1869“ – Горна Оряховица, като за уроците по пеене два пъти седмично пътува до там.

Рядко може да откриете Пепа вкъщи през свободното й време. Обича да пътува, да ходи на риболов. Обожава природата и туризма и през всяка свободна минута прави планове за покоряване на нови места и върхове. Член е на Управителния съвет на Туристическо дружество „Хемус“ във Велико Търново.

ЗА ТОВА ЛЯТО ЗА УСМИХНАТАТА ДАМА, КОЯТО ЯВНО НОСИ МНОГО ДИНИ ПОД ЕДНА МИЩНИЦА, ИДВА И ДРУГО ИЗПИТАНИЕ. В Полски Тръмбеш ще има Международен турнир по петанк с отбори от европейски и азиатски държави. През миналата година бе проведен Първият международен турнир по петанк, в който взеха участие както отбори от едни от най-големите български клубове, така и представители на Франция и Италия. През тази година на местните терени е заложено провеждане на кръг от Държавното първенство, а от 19 до 21 юни клуб „Делта“, съвместно с Балканската федерация по петанк, лионез и рафа, под патронажа на кмета организират Международния открит турнир по петанк. Паралелно с този турнир ще се проведе и приятелски турнир по петанк и тенис. За успешното реализиране на спортните мероприятия е в ход изграждането на 20 нови открити терена и на закрита зала в Спортен комплекс „Добри Динев“, като идеята е базата да бъде използвана за организиране на подготвителни лагери на отбори от балканските държави, както и на турнири от различен ранг.

Н. ГЕОРГИЕВА

Сн. личен архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!