Оперетата „Прилепът” на Йохан Щраус подготвя за сцена великотърновският театър

ОПЕРЕТАТА „ПРИЛЕПЪТ” НА ЙОХАН ЩРАУС-СИН ЩЕ БЪДЕ НАЙ-НОВОТО ЗАГЛАВИЕ В АФИША НА МУЗИКАЛНО-ДРАМАТИЧНИЯ ТЕАТЪР „КОНСТАНТИН КИСИМОВ” ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО. В спектакъла участват солистите и артистите, хорът, оркестърът и балетът на театъра. С тях работят гост-режисьорът Гълъб Бочуков и главният диригент на театъра Игор Богданов. В постановъчния екип са включени още диригентът Васил Вълчев, художникът Лидия Къркеланова, хореографът Катя Богданова, хормайсторът Яница Брънзелова, пом.-режисьор е Румяна Атанасова.

Гост-режисьор е Гълъб Бочуков, който е директор на Театрално-музикалния център „Димитър Димов” в Кърджали. Гълъб Бочуков е автор и на сценичния вариант на оперетата и работи с търновските артисти вече трето заглавие. Под негово ръководство на сцената вече се играят мюзикълите „Вражалец” и „Зех ть, Радке! Зех ть!”.

Либретото на „Прилепът” е създадено по комедийния фарс „Затворът“ на Родерих Бенедикс и водевила на Анри Мейак и Людовик Халеви „Новогодишната нощ“. Автори на оригиналното либрето са Карл Хафнер и Рихард Жене, но в своята сценична версия режисьорът е включил и руските преводи на Николай Ердман и Михаил Волпин, защото хуморът в някои от сцените звучи много по-славянски.

„Когато френският композитор Жак Офенбах решава да не продуцира своята собствена версия на „Прилепът”, прехвърля тази задача на Щраус. По това време той вече е известен като Краля на валса, композирал около 500 танца, включително една от най-известните творби на класическата музика, създавана някога – „Синият Дунав“. Въпреки това творецът изпитвал известни колебания. Според някои източници Щраус написал оперетата на един дъх – само за шест седмици, без спира, за да спи или да се храни”, разказва Бочуков. Творбата на знаменития австрийски композитор не слиза от световните оперетни сцени от премиерата си на 5 април 1874 г. във виенския театър „Ан дер Вин” до наши дни. Оперетата е представена за първи път у нас в далечната 1919 г. в тогавашния „Свободен театър” в София.

Йохан Щраус е композирал общо 18 оперети и 145 валса. Малко известен факт е, че две от произведенията на Краля на валса са посветени на българското княжеско семейство, а едното е изпълнено за първи път у нас в Търново в Деня на обявяване на Независимостта на България – на 22 септември 1908 г.

Появата на двете композиции е свързана с любовна история. Известният творец имал семейство, но се влюбил в бедно момиче. Тъй като разводите в католическа Австрия не били позволени, в името на любовта той избрал да напусне Виена и да стане поданик на Сакскобургготското херцогство. В знак на благодарност за предоставеното гражданство и възможност да твори композиторът подарил няколко произведения на членове на Сакскобургготската фамилия, сред които е и българската княжеска двойка.

По повод сватбата на княз Фердинанд Щраус създал един от най-мелодични валсове – Hochzeitsreigen. По-късно във връзка с предстоящото коронясване на Фердинанд се появил и празничният марш Festmarsch. МУЗИКАТА ПРОЗВУЧАЛА ЗА ПЪРВИ ПЪТ У НАС НА 22 СЕПТЕМВРИ 1908 Г. ПО ВРЕМЕ НА КОРОНЯСВАНЕТО НА ФЕРДИНАНД ЗА ЦАР НА БЪЛГАРИТЕ В ЦЪРКВАТА “СВ. 40 МЪЧЕНИЦИ” В ТЪРНОВО. След това се изпълнявала на всички тържествени събития в армията, но от 1945 г. насам изпаднала в забвение. От 2014 г. маршът е официален химн на Военномедицинската академия в София.

Премиерата на оперетата „Прилепът” на Йохан Щраус-син във великотърновския театър ще бъде на 19 март от 19 часа в голяма зала. Билети вече се продават на касата на МДТ „Константин Кисимов” във Велико Търново.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *