282 четения

Пенчо Ганев е събрал над 120 двигателя за авиомодели в уникална колекция

Първата придобивка е мотор от ГДР, има и два ръчна изработка на руски майстори

 

ПЕНЧО ГАНЕВ ПОЛУЧИЛ ПЪРВИЯ СИ ДВИГАТЕЛ ЗА АВИОМОДЕЛ, КОГАТО БИЛ НА 10 ГОДИНИ, В РОДНОТО СИ СЕЛО СТРАХИЛОВО. Той му бил подарен от инж. Киро Маринов и негов приятел, вече покойник. Двамата били запалени по моделизмите и се състезавали, а Пенчо получил мотор, произведен в ГДР през 1957 година. И до днес този двигател е гордостта на колекционера, първо заради годината на производство и второ, защото е направен в бившата Германска демократична република.

Оттогава с различни успехи вече възрастният мъж събира двигатели за авиомодели, които сигурно са над 120, но той не може да каже с точност. С моторчетата Пенчо Ганев, който винаги се занимава със странни неща и обича експериментите, изработва модели от дърво и участва в състезания. Последното му състезание е било републиканско през 1986 г. и точно в деня на аварията в Чернобил. През цялото това време той обаче членува в Клуба по авиомоделизъм в Горна Оряховица, водил е кръжок в училището в Страхилово и има деца с доста добри класации в състезания.

КОЛЕКЦИЯТА НА ПЕНЧО ГАНЕВ ИМА ДВИГАТЕЛИ С РАЗЛИЧНИ КУБАТУРИ, като най-мощният е от 12,5 куб. см. В нея той има два двигателя, които са ръчна изработка от руски майстори и поръчани от него. Единият е направен в домашни условия и има още един такъв в света, а Пенчо е платил за него около 450 долара. Майсторът работи в Института по авиация в Красноярск. Почти всички двигатели в колекцията са купувани от колекционери, от моделисти, от интернет и откъдето може.

„Гордея с 10 експоната, които са само произведени в ГДР. Имам и чисто нови неизползвани. Всичко в моята колекция обаче е действащо, но не всички мотори са използвани. Повечето са летели на различни самолети. Младите от търновския Клуб по авиомоделизъм, където аз съм в Управителния съвет, проявяват интерес към моята колекция, но няма къде да я експонирам”, споделя Пенчо Ганев, който държи автомивка във В. Търново и всъщност въпросната му колекция се намира в едно от помещенията. То всъщност служи и за изработка на модели, и за срещи с други като него.

65-годишният колекционер се занимава и с други чудатости, като например да чисти паметници, църкви и фасади. Той е сред първите, които бяха сложили експериментална инсталация за биодизел, и продължава да се слави с различни полезни хрумвания.

Нели СУКОВА

Снимка авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!