852 четения

Слагат електронни табла, захранвани от слънчева енергия, на 22 автобусни спирки в старата столица

Община В. Търново плаща 210 хил. за системата и за обновление на 4 светофара

 

ДВЕ ФИРМИ – „МИСТРАЛ 7“ И „ЕТРА ЕЛ“, ЩЕ ПОМОГНАТ НА ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО ДА ПОДОБРИ КАЧЕСТВОТО НА ТРАНСПОРТНОТО СИ ОБСЛУЖВАНЕ И ОБЛЕКЧАВАНЕ НА ТРАФИКА. На тях е възложена подмяната на 4 светофара на пикови места в града, както и монтирането на 22 електронни табла по автобусните спирки на територията на старата столица, които ще се захранват от слънчева енергия. Малко над 210 хил. лв. е вложението, а парите са спечелени по проекта на кметството за интегриран градски транспорт. Срокът за доставка и монтиране на таблата е 300 дни от подписване на договора, който е парафиран от кмета Даниел Панов миналата седмица. Новите светофари пък трябва да заработят до 3 месеца. Изпълнителите обаче са амбицирани да приключат за доста по-кратък срок.

ТАБЕЛИТЕ ЩЕ СЕ ЗАХРАНВАТ ИЗЦЯЛО С ЕНЕРГИЯ ОТ СВЕТЛИНАТА. ПРЕДВИДЕНО Е ДА КОНСУМИРАТ ПО ОКОЛО 100 ВАТА НА ЧАС, колкото и една от старите крушки, които обикновено използваме в бита. Специален акумулатор пък ще събира излишъка, за да могат таблата да функционират и нощем. Информационните табла ще използват мобилен пренос на данни, ще разполагат със звукова сигнализация, като ще предоставят информация за точен час, маршрутните линии, времето за пристигане и т.н. Това ще улесни много пътуващите, които се лутат в недоумение, както кога идват автобусите, така и откъде минават. Ангажиментът за подобни информационни платна бе поет от концесионера, поставил спирките още в управлението на предишния кмет д-р Румен Рашев, но това условие по договора така и не бе изпълнено и досега.

ЧЕТИРИТЕ НОВИ СВЕТОФАРА ЩЕ СА ОТ ПОСЛЕДНО ПОКОЛЕНИЕ С ЕНЕРГИЙНО ЕФЕКТИВНА LED ТЕХНОЛОГИЯ. Новите светлинни уредби ще са и доста по-видими, заради яркостта на светлинните панели. Те ще са разположени на кръстовището на ул. „Никола Габровски“ и „Славянска“, както и на входа на „Пишмана“ на пресечките на „Никола Габровски“ и „Георги Измирлиев“. Нови светофари ще има и на кръстовището между „Мармарлийска“ и „Магистрална“ под бившето „Аптечно“, както и на пазара.

Към тях ще се поставят и нови контролери за управление на светлините и настройки за „зелена вълна“, както и сензори за движение, според габаритите на МПС.

Стилян НАЙДЕНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!