Във Великотърновско средната заплата е с 300 лв. под тази за страната

На 16-о място сме по възнаграждения, само Северозападът е по-зле

 

ЗАПЛАТИТЕ, КОИТО ПОЛУЧАВАТ ЖИТЕЛИТЕ НА ВЕЛИКОТЪРНОВСКА ОБЛАСТ, СА С 300 ЛВ. ПОД СРЕДНИТЕ ЗА СТРАНАТА. От отдел „Статистически изследвания“ в болярския град извадиха анализа си за пазара на труда за последното тримесечие. Средната брутна месечна работна заплата за последното тримесечие в областта е 1008 лв., като през декември и ноември нивата са били съответно – 1031 лв. и 999 лв. Експертите обясняват декемврийското завишение с празничните бонуси, които раздават на своите служители фирмите. Същевременно обаче средното възнаграждение за страната е малко над 1313 лв., което е доста над това, което взимат трудещите се в региона ни – за ноември – 999 лв. и за декември – 1031 лева.

В СРАВНЕНИЕ С ОСТАНАЛИТЕ ОБЛАСТИ В СТРАНАТА ПО РАВНИЩЕ НА РАБОТНА ЗАПЛАТА ОБЛАСТ ВЕЛИКО ТЪРНОВО СЕ НАРЕЖДА НА ШЕСТНАДЕСЕТО МЯСТО.

По официални данни броят на работещите в региона пада с близо процент, което е първият признак за трудова миграция. Към началото на годината на трудови договори се водят малко над 66 900 души в цялата област.

Спрямо края на миналата година, най-голямо намаление на наетите се наблюдава в сектор „Административни и спомагателни дейности” – с 12,3%. Увеличение на наетите лица по трудово и служебно правоотношение е регистрирано в икономическа дейност „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения” – с 13.3%. Данните показват, че най-много са заетите в преработващата промишленост, които съставляват близо една трета от всички работещи. През последните две години броят на активно трудещите се е паднал с 2 на сто.

Най-голям е отливът в строителството и сферата на търговията и услугите. С 30% пък повече са започнали работа в сферата на съобщенията и производството и разпространението на електрическа и топлинна енергия и газоснабдяването. Частният сектор дава препитание на 70 на сто от работещите.

С. МАРИНОВ

3 thoughts on “Във Великотърновско средната заплата е с 300 лв. под тази за страната

 • 05.03.2020 в 11:11
  Permalink

  и се чудя докога ще изчисляват средна заплата вместо медиана?

  Отговор
  • 07.03.2020 в 8:08
   Permalink

   Те и шефовете предпжчштат новите джипове пред това да инвестират в работният колектив

   Отговор
 • 06.03.2020 в 14:19
  Permalink

  Причините са две. Има много студенти спрямо населението, които са склонни да работят за по- малко пари и наоколо има големи села, където хората имат собствени жилища т. е. не плащат наемв или заем и също са склонни да работят за по- малко пари.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *