6374 четения

Къща за гости в рустикален арт винтидж стил обзавежда във Велико Търново бургазлията Огнян Георгиев

Това, което ще посреща туристите, няма аналог в България

СТИЛЪТ Е ТОЧНО ТОЛКОВА САМОБИТЕН, НЕПОВТОРИМ И УНИКАЛЕН, КОЛКОТО И РАБОТАТА НА ОГНЯН, КОЙТО ПРАВИ ВСИЧКО В КЪЩАТА САМ. „Няма такъв стил, аз съм си го нарекъл така, защото само по този начин мога да обясня това, с което се занимавам. Дори не знам дали то е изкуство. По-скоро е фантазия, много работа и търпение, защото става бавно, когато всеки детайл в една къща минава през ръцете ти“, казва Огнян Георгиев, който вече е на 99% готов с къщата, с която преди месец се е захванал. Тя е наречена да бъде Къща за гости, особено място е и със сигурност ще бъде впечатляваща за туристи ценители.

В къщата, която е на два етажа, няма нищо ново и купено, ако не се броят телевизорите и климатикът. Но дори и те са така вплетени в цялата атмосфера, че тяхната съвременност не се вижда и въобще не бие на очи. Телевизорите са поставени в дървени рамки, които повтарят очертанията на картата на България. А програмите, на които са настроени, разказват за… България, за туристическите забележителности и красивите места на страната. „Искам туристите, които идват тук, да получат достатъчно информация за всичко, което могат да видят, дори и да са решили да останат в България за три – четири дни. Велико Търново е в центъра и те могат да отидат и да видят най-красивите ни места. Аз осигурявам транспорт и преводач, защото персоналното отношение към всеки наш гост за мен е особено важно“, казва Огнян и изброява някои от тези най-красиви места. А те присъстват в интериора на къщата със снимки, които са подредени като малка галерия отново около телевизорите. Климатикът пък е облечен в дърво и стара рогозка и трябва много да се вторачиш, за да го видиш как наднича от старинната кутия на стената.

Всички мебели в къщата са стари, на поне 100 г. Тези, които Огнян сам е изработил, той е направил пак от старинни детайли. Така масата, която посреща всички гости, има дървен плот, който стои върху огромен корен, а коренът – в стара печка за дърва. Таванът на антрето е направен от вестници и всички те са излизали във Велико Търново през 20-те – 30-те години на миналия век. При това не са налепени на тавана безразборно, а така, че ако някой прояви интерес, би могъл да изчете цели статии и дори цели страници от старата преса.

НА ПОВЕЧЕ ОТ 250 ГОДИНИ Е ДЪРВОТО ПО СТЕНИТЕ НА КЪЩАТА. Патината по него е естествена и придава допълнителен уют в помещението. Всъщност така си поиграх с фантазията си, че на стените поставих акценти. На едно място съм налепил пясък, мидички и камъчета, нали съм от Бургас, на друго място има налепени доста по-масивни камъни. Всичко съм взимал от стари, изоставени, събарящи се къщи, разказва още Огнян. И после описва всеки детайл в двуетажната къща, който той е изработил със собствените си ръце – шкафа за обувки, шкафа в банята, изработен от стари копани, огледалото е вградено в стара хралупа… По този начин банята не става за две седмици, а за два месеца, но резултатът си струва. В кухнята, в която иначе има достатъчно модерна техника за улеснение на гостите, като акцент стои посудата – цялата от времето на социализма.

„Искам да покажа на хората, че и това е начин да градиш и да съградиш нещо красиво. Ако някой реши, че иска да ме последва, ще бъда много щастлив. Да, не става бързо и да, много труд съм хвърлил тук, но това пък прави къщата за гости различна от всички останали къщи и хотели“, обяснява Огнян. И допълва, че когато след седмица къщата бъде напълно завършена, той ще покани първо приятели, за да видят те какво е сътворил и да кажат какво е нужно да поправи или промени.

ПРЕДИ ОКОЛО 20 ГОДИНИ ТОЙ ЗАПОЧНАЛ ЗА ПЪРВИ ПЪТ ДА СТРОИ ПО ТОЗИ НАЧИН. През 1999 г. се върнал в Китен, където е израснал, и купил една стара хижа. После я превърнал в ресторант във възрожденски стил. „Минаваха покрай мен хора и ми казваха: Абе, човек, ние тези сгради ги събаряме, ти все едно времето назад искаш да върнеш. Понякога не вярвах, че ще успеем да се справим, бях ангажирал цялата фамилия в този проект. Аз от това разбирам – от строителство на стари дървени къщи без бетон. И ресторантът стана“, разказва Огнян.

Когато сградата била готова, той направил в двора й райска градина, музиката пускал от грамофон, а често клиентите слушали единствено щурците и тишината на гората, в която се намирал ресторантът.

Седем години по-късно той и съпругата му решили да продадат заведението и се озовали в малка махала между Дряново и Трявна.

Когато се установили тук, взел в Габрово помещение, което превърнал в заведение за обществено хранене с… патриотична стая. Тя пък била пълна с портрети на починали вече артисти и на български естрадни певци. Разбира се, на централно място стояли портретите на Ботев и Левски.

Сега Огнян Георгиев се е посветил на тази къща за гости. Купил е още два апартамента във Велико Търново, които предстои да обзаведе в същия негов си стил – рустикален арт винтидж. Предполага, че за да ги завърши, ще му трябват поне десетина години. Но когато бъдат готови, техен управител ще бъде съпругата му Величка. „Аз цял живот съм майстор. От това разбирам, това мога да правя. Започна като хоби, но вече е сериозно занимание. Съпругата ми е по-добра в това да управлява вече изграденото. И се надявам да ни открият туристи ценители, които не просто са тръгнали да видят малко свят, а искат да преживеят този свят, като се потопят в атмосферата му“, казва Огнян.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Снимки авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *