301 четения

Основното училище в Леденик води съдебна битка срещу сметка за ток от 23 716 лв.

Директорката Петя Петрова: „Ние се отопляваме на камини, няма как да имаме такова потребление”

 

ЕНЕРГЕТИЦИ СА НАЧИСЛИЛИ НА ОСНОВНОТО УЧИЛИЩЕ „ВАСИЛ ЛЕВСКИ” в Леденик рекордната сума от 23 716 лева за ток. Вече втора година школото води съдебна битка с енергото чрез дело за отрицителен установителен иск, че не дължи въпросната сума. През декември м.г. Районният съд във Велико Търново е попарил енергото за исканата сума, в края на февруари решението е потвърдено и от окръжните магистрати, но битката продължава във Върховния касационен съд.

„Ние се отопляваме на камини, няма как да имаме такава непосилна сметка“, каза директорката на училището Петя Петрова.

СЛУЧАЯТ Е СКАНДАЛЕН И СВЪРЗАН с неправомерна корекция от страна на доставчика на електроенергия. Фактурата за тлъстата сметка е била издадена на 30 юли 2019 г. Според съда, доставчикът не е имал правомощия да извършва корекция за минал период, тъй като липсва приложима нормативна уредба и процедура, по силата на която да бъдат установявани случаите на неизмерена, неправилно или неточно измерена електрическа енергия. Според енергетиците електроенергията, измерена в скрит регистър, се дължи на софтуерно манипулиране на устройството. Въпросната сума въз основа на коригирана сметка за електроенергия, била за периода от 2 февруари 2018 г. до 1 февруари 2019 г., за която е издадена фактурата в края на миналия юли. От представения по делото констативен протокол станало ясно, че въпросният електромер е монтиран с нулеви показатели през 2016 г. На 1 февруари 2019 г. е извършена проверка от служителите на „Електроразпределение Север” и са засечени различни показатели.

Електромерът е изпратен за метрологична експертиза, която показва, че отсъстват механични дефекти на кутията и на клемите, на клемния блок, както и че обозначенията на табелката на електромера са налице. Отразено е още, че пломбите против неправомерен достъп до вътрешната конструкция на електромера са налице.

Съдът намира още, че не е доказана законосъобразността на самата корекционна процедура. Не е доказано и реалното потребление на начисления ток, нито пък намеса в електромера от страна на училището. Заради всичко това, окръжните съдии също са приели, че въпросната сума е недължима от абоната, поради което предявеният отрицателен установителен иск е основателен. Енергото е осъдено да плати на основно училище „Васил Левски” в Леденик и 1240 лева съдебни разноски, но последната дума ще има ВКС.

Н. ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!