Вестник Борба – областен всекидневник, Велико Търново

Вестник Борба – областен всекидневник

Дядо Григорий отслужи първата официална служба в храма „Света Петка“

ПЪРВА ВЕЛИКДЕНСКА СЛУЖБА, КОЯТО БЕШЕ И ПЪРВАТА ОФИЦИАЛНА СЛУЖБА В ЦЪРКВАТА „СВЕТА ПЕТКА“, ОТСЛУЖИ ВЧЕРА ВЕЛИКОТЪРНОВСКИЯТ МИТРОПОЛИТ ГРИГОРИЙ. Той служи заедно с отец Йордан и свещеноиконом Славчо, който е и председател на църковното настоятелство на храма.

Вчера – в първата неделя на Великия пост, дядо Григорий сложи и антиминс – парчето плат, на което се извършва Евхаристията. След това вече в тази църква могат да се извършват служби. Предстои да бъде осветен и храмът, каза великотърновският владика.

13 години вече продължава изграждането на църквата „Света Петка“, която се намира във великотърновския квартал „Картала“. Строителството започна през 2007 г., когато група търновци, които живеят в квартала, започна богоугодното дело. Малко по-късно общината даде терен за храма, чийто проектант стана арх. Румяна Брайнова, припомня историята на църквата един от настоятелите й Веселин Георгиев.

Четирима дипломанти от Православния богословски факултет на ВТУ изписаха четирите икони за иконостаса, а самите икони са дарение от четирима настоятели. Вече е изписан и куполът на църквата. Предстои да бъде поставена камбана.

Сн. Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *