717 четения

Първа копка на комплекс за социални услуги в Търновската община

Проектът се реализира с европейско финансиране от 2,7 млн. лв.

 

ЗАПОЧНА СТРОЕЖЪТ НА КОМПЛЕКС ОТ СОЦИАЛНИ УСЛУГИ ЗА ВЪЗРАСТНИ ЛИЦА В ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО. На официална церемония в петък бе направена първа копка по реализирането на проекта, който ще стане факт с финансиране от 2,7 млн. лв. по ОП „Региони в растеж“. Целта на комплекса е подобряване на живота на тези, които имат нужда от 24-часова подкрепа и специализирани услуги. Новите структури трябва да бъдат готови до 4 февруари 2021 година, а след това местната администрация ще търси механизми, с които ще се подпомогне финансирането на предоставяните услуги, за да не са в тежест само на общинския бюджет.

Проектът включва строежа на четири нови сгради в Церова кория, които ще приемат обитателите на Дома за пълнолетни с умствена изостаналост в Пчелище и реконструкция на част от бившата детска ясла на улица „Симеон Велики“ 3 във Велико Търново. В нея ще се обособи Център за грижа за възрастни хора в невъзможност за самообслужване.

ЧЕТИРИТЕ КЪЩИЧКИ В ЦЕРОВА КОРИЯ ЩЕ СА ЕДНОЕТАЖНИ, ВСЯКА С ПЛОЩ ОКОЛО 400 КВ. М. Сградите ще бъдат архитектурно оформени като единен комплекс, а към една от ще бъде изградена допълнителна пристройка, която ще се ползва за кухня. Зданията ще имат отделен двор за почивка и отдих на персонала и обитателите. Капацитетът на къщичките е 60 места, а към момента в Дома за пълнолетни с умствена изостаналост пребивават 57 души с умерени и тежки увреждания.

Бъдещият Център за грижа за възрастни хора в невъзможност за самообслужване пък ще приеме 15 души над 65 години.

„Ремонтът, адаптирането и преустройството на съществуващите помещения на улица „Симеон Велики“ 3 ще ни даде възможност да създадем една изключително необходима в днешно време социална услуга за възрастни хора в невъзможност за самообслужване. Надявам се, че този център ще е само началото на редица подобни социални услуги, които ще бъдат изградени на територията на общината“, заяви Росица Димитрова.

Фирмите, които ще реализират проекта, са „Мистрал 7“ и ДЗЗД „Болярите 2019“.

Към момента са регистрирани над 140 лица, които са заявили желание да бъдат настанени в двата дома за стари хора във Велико Търново и село Балван.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!