14474 четения

Седем населени места в областта вече са с режим на водата

ВОДА ЗА БИТОВО-ПИТЕЙНИ НУЖДИ САМО В ОПРЕДЕЛЕНИ ЧАСОВЕ НА ДЕНОНОЩИЕТО ПОЛЗВАТ ОТСКОРО БЛИЗО 5000 ДУШИ В РЕГИОНА. Ограниченията са въведени за живущите в павликенските села – Долна Липница, Караисен, Върбовка и Лесичери, еленските – Майско и Усои, и село Бяла река в община Сухиндол. Всички те се обслужват от ВиК „Йовковци“ – Велико Търново, а причина за въведения режим на водоснабдяване е намаленият дебит на водоизточника.

Най-драматична е ситуацията на безводие в Усои, където от чешмите тече вода само два пъти в седмица. В селото има водоснабдяване във вторник и петък от 15:00 до 17:00 часа. Въпреки това към момента не е осигурен друг начин за снабдяване на местните хора с питейна вода.

В Лесичери и Върбовка има вода три дни в седмицата. Водозахранването там се извършва от 7:00 до 22:00 часа всеки понеделник, сряда и петък. В тях също няма алтернативен източник на водоснабдяване.

В Долна Липница и Караисен са обособени по две зони – ниска и висока, с ред за получаване на вода, като графикът обхваща часовия интервал при смяната на две денонощия. В Долна Липница вода има само в понеделник и сряда за ниска и вторник и четвъртък за високата зона. Не са осигурени водоноски.

В Майско чешмите текат всеки ден от 7:00 до 9:00 и от 19:00 до 21:00 часа.

Водоподаване в Бяла Река пък се осъществява от 7:00 до 19:00 часа.

В населените места с режим на водоподаване има общо четири здравни и три детски учебни заведения.

От Регионалната здравна инспекция са стартирали проверки за това дали се спазват всички здравно-хигиени изисквания при водозахранването и към момента няма издадена забрана за ползване на водата.

Галина ГЕОРГИЕВА

2 коментара за “Седем населени места в областта вече са с режим на водата

 • 09.03.2020 в 11:03
  Permalink

  резултатът от ,,добрата“ работа на вик

  Отговор
 • 09.03.2020 в 13:32
  Permalink

  Дядо Руси и други дядовци от село Долна Липница изградиха(прокопаха) водоснабдяването преди 60 години. ВИК Йовковци е само една измислена шапка. Изворите са на 10 км северозапад от село Долна Липница.,а язовир Йовковци е на 70 километра югоисточно (до гр. Елена да не кажа Сливенско) Нямат никаква връзка даже 1/16″, няма виновни, но сега ще правим национален холдинг за още едно наше момче.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!