207 четения

Стотици празнуваха Тодоровден на Арбанаси, избраха Кънектика за най-гиздав кон

Стотици жители и гости на Арбанаси и Велико Търново празнуваха Тодоровден. За тридесета поредна година Арбанаси отбеляза подобаващо големия български и християнски празник Тодоровден, белязан и от традиционната надпревара за най-гиздав кон. В конкурса се включиха 15 състезатели от клуба по конен спорт „Калоян-92”.

На първо място журито класира кобила Кънектика, яздена от Лоугън Сандърс – ученичка в Спортно училище „Георги Живков“. Наградата връчи кметът на Велико Търново и председател на Националното сдружение на общините Даниел Панов. На второ място се нареди Алекс Милчев с кобила Катрин, а на трето място бе Кристиян Христов с кон Класико. Всички участници получиха награди и от кмета на с. Арбанаси Тошо Кръстев.

„Тодоровден е сред празниците, дълбоко свързани с корените на нашия народ. Още от времето на древните българи конят е на особена почит, той е символ на сила, устременост, на гордост, на победа. Нека пазим и почитаме нашите традиции и обичаи, които са в основата на идентичността ни като народ. Благодаря на състезателите и треньорите от клуб „Калоян – 92” и специално на Михаил Костов. Техните успехи нареждат Арбанаси и Велико Търново на водещо място в българския конен спорт”, каза в словото си кметът Даниел Панов. Той поздрави всички именици и им пожела здраве, щастие и много успехи.

Празникът продължи с атрактивни демонстрации на конната база край селото, където ездачите показаха професионалните си умения по различни спортни дисциплини, свързани с ездата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *