СУ „Георги Измирлиев“ е едно от двете български училища на Световната математическа карта

Доцент от Австрийската академия на науките идва за празника на математиката в горнооряховската гимназия

 

ДОЦ. ДИАНА СТОЕВА, КОЯТО РАБОТИ В АВСТРИЙСКАТА АКАДЕМИЯ НА НАУКИТЕ, ЩЕ БЪДЕ ГОСТ НА ПРАЗНИКА НА МАТЕМАТИКАТА В СУ „Георги Измирлиев“ в Горна Оряховица. Доц. Стоева е възпитаник на елитната горнооряховска гимназия и ще се върне в родното си училище, за да говори пред децата за приложението на математиката около нас.

„Това е и темата на тазгодишния празник, който е международен – „Математиката е навсякъде“. През целия ден учениците ще участват в различни математически дейности, ще търсят приложението на точната наука в българските шевици, в тъкачеството, в музиката, в ритъма на хорото. Българските народни танци са включени в програмата на празника неслучайно, тъй като доц. Стоева е любител на фолклора и през деня ще звучи много народна музика“, каза за в. „Борба“ директорът на гимназията Криси Аврамова.

В момента учениците подготвят и сами снимат клипове, в които разказват за приложението на математиката в приложното изкуство и в музиката. След това тийнейджърите качват кратките си филмчета в сайт, посветен на Световния ден на математиката. Благодарение на това СУ „Георги Измирлиев“ присъства на Световната математическа карта. На нея на този етап има регистрирани само две български училища и едното е гимназията в Горна Оряховица. Единственото условие, за да бъде приет клипът, е той да е изработен на родния език на всяка държава, уточнява г-жа Аврамова.

Празникът на математиката в СУ „Г. Измирлиев“ ще бъде на 23 март. Седмица преди това доц. Диана Стоева ще бъде основният организатор на такъв празник и във Виена. 14-и март е Световен ден на числото π, а от тази година вече е и Международен празник на математиката.

Доц. Стоева, която е преподавател по теория на фреймите във Виенския университет и членува в Европейската секция на жените математици, е част и на организационния комитет в австрийската столица.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *