Търновец разнася славата на България по световните оперни сцени

Възпитаникът на СУ „Емилиян Станев” Михаил Михайлов започнал с народни песни

 

НА НЯКОИ ОТ НАЙ-ПРЕСТИЖНИТЕ ОПЕРНИ СЦЕНИ ПО СВЕТА ПЕЕ ТЪРНОВЕЦЪТ МИХАИЛ МИХАЙЛОВ. Първите си стъпки като оперен изпълнител е направил на сцената на Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов“. Сега работи на свободна практика, което прави ежедневието му доста наситено с ангажименти, по-трудно, но пък и по-интересно.

„Не знам кога въобще може да ми стане скучно от толкова тръгвания и завръщания, от толкова разнообразни роли и образи, в които се въплъщавам“, признава Михаил, който в момента живее в София.

Той е завършил пеене в СУ „Емилиян Станев“, където негов вокален педагог е била Мария Касабова, а преди да започне да пее, е свирил на цигулка при Дочка Михова. Учил е в Музикалната академия в София при проф. Иванка Нинова и веднага след завършването си започнал да пътува и да пее по световните оперни сцени.

„Колкото повече пътувам, толкова повече разширявам професионалния си мироглед, а това никак не е без значение. Затова си мисля, че артистът трябва да е постоянно в движение, макар в театъра да е по-лесно. Обаче обстановката у нас е такава, че в театъра няма достатъчно разнообразни роли, които да можеш да изиграеш, а и заплащането не отговаря на свършената работа. Говоря за операта, защото нашите оперни театри са по-скоро музикално-сценични продуцентски центрове, някои официално, други – не. Те правят повече оперети, мюзикъли и развлекателни неща, а аз искам нещо повече“, признава Михаил.

Само за последния сезон той е участвал в операта „Мадам Бътерфлай“ в Риека, Хърватска. Пял е Алфредо от „Травиата“ в операта в Познан. С Пловдивската опера е пял партията на Родолфо в „Бохеми“. Със Софийската филхармония партнира на Соня Йончева, в нейния Пучини галаконцерт, под диригентството на Найден Тодоров. С оркестъра на Националното радио е участвал в „Евгений Онегин“ в ролята на Ленски. „Това участие е много специално за мен. В ролята на Татяна беше Красимира Стоянова, а да пееш с тази велика изпълнителка, си е истинска награда“, споделя Михаил. Сега се подготвя за гостуване в операта в Шчечин в Полша, където ще участва като Неморино в „Любовен еликсир“. Има ангажименти със Софийската филхармония.

А като става дума за награди, Михаил Михайлов е носител на първи места от международните конкурси „Гена Димитрова“ в Плевен от миналата година, от „Панчо Владигеров“ в Шумен, от „Романсиада“ в Москва. Той признава, че се гордее и с полуфинала си в организирания от Пласидо Доминго конкурс „Опералия“ в Астана, Казахстан, през 2017 г.

„Ето заради това ти казвам, че съм избрал по-трудния път – свободната практика. Предпочитам опера да пея. Като малък съм учил естрадно пеене и ми е хоби вкъщи да си пея естрадни парчета, но на сцената се преобразявам на мига и там голямата ми страст е операта“, признава Михаил. После разказва, че започнал с народни песни. На тях се учил от прабаба си. „За да стигна до операта, съм минал през всякакви стилове и влияния. Даже когато започнах в 8 клас да уча пеене, исках да уча попмузика, но майка ми ме посъветва да получа добра класическа подготовка, пък след това ще мога да пея, какъвто стил искам. Тя се оказа права, а аз неусетно се влюбих в операта и класиката“, разказва Михаил.

ВЪПРЕКИ ОГРОМНАТА СИ ЛЮБОВ КЪМ ОПЕРАТА ТОЙ ПРИЗНАВА, ЧЕ СЕ ПОЧУВСТВАЛ УЮТНО В НЕЯ ЕДВА ПРЕДИ ДВЕ ГОДИНИ. Дотогава все мислел, че не си е на мястото. Сега обаче е категоричен, че плува в свои води, вероятно защото и половинката му – сопраното Емилия Кирчева, се занимава със същата музика. „При такава конфигурация и при такова стечение на обстоятелствата можеш да ухажваш момиче дори и с опера. Ако тя се занимава с тази музика – магията действа безотказно“, казва Михаил и разказва, че със съпругата си се запознали в Музикалната академия. Още в първия час по актьорско майсторство техният преподавател проф. Павел Герджиков им дал да изпеят дует и орисал двамата млади студенти. Една година по-късно те станали двойка официално и така е вече 13 г.

„С течение на времето се научих да не си поставям цели. Затова нямам сцена, която да ми бъде блян. Пял съм на много страхотни места и това, което съм постигнал досега, ми е носило нужното удовлетворение. А и не ми се случва да оставам без ангажименти, даже понякога ангажиментите преливат един в друг. През януари пях в Япония, Германия, Полша и в България“, разказва Михаил, който е тенор и зодия Лъв. „О, двете неща вървят ръка за ръка. Аз съм царят на зодиака, а тенорите са лъвовете в оперния живот. Тенорът е този, който изпълнява партията на героя в операта. А и композиторите пишат за тенора най-хубавите арии и тенорът по принцип е любимецът на оперния зрител. Ние сме доминантните личности на операта“, казва Михаил.

Понеже е твърде натоварен с ангажименти и пътувания, когато си е у дома, той посвещава свободното си време на своето четиригодишно продължение Михаил Михайлов Михайлов. Малчуганът често придружава гласовитите си родители по репетиции и представления. Така че, дори и те да не се занимават все още с неговото музикално образование, Михаил джуниър слуша музика постоянно. И вече е експерт. Започнал да пее сам и без да го карат. „Леле, как фалшиво пееше. Бяхме се изплашили даже с майка му. Ние, двамата – певци, пък той… Обаче преди няколко месеца просто се промени. Пее си вярно детето и си пее с вдъхновение“, казва татко Михаил. Който през март ще пее в „Моцарт реквием“ тук, в България, след това заминава за Краков и Познан.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *