1287 четения

Уникални плетива на една и пет куки на търновка радват ценителите на красивото в много страни по света

80-годишната Тотка Пенчева твори чудеса с ръцете си

 

ПОКРИВКИ ЗА МАСИ И ЗА СПАЛНИ, ПОДЛОЖКИ ЗА ЧАШИ, КАРЕТА В РАЗЛИЧНА ФОРМА ПЛЕТЕ НА ЕДНА И НА ПЕТ КУКИ ТОТКА ПЕНЧЕВА от Велико Търново. 80-годишната жена майстори чудеса с ръцете си вече 20 г. и признава, че този занаят я успокоява и спасява. Тотка Пенчева е член на Занаятчийската камара и председател на комисията, която приема нови членове в направлението за бродерия и плетива на една и пет куки. Тя е и една от най-активните дами в Клуба по битова култура на читалище „Надежда“.
„На всичко ме научи една жена – леля Данче, с която работихме заедно в „Промишлено строителство“. Един ден просто се появи с кука и кълбенце. Още я пазя тази кука, на която започнах да се уча да подреждам бримките. Аз плетях, тя разплиташе след мен, но с времето плетката започна да се получава“, връща се назад Тотка, която 26 години е била личен състав в „Промишлено строителство“. Там е отговаряла за 500 строители, които в активния летен сезон са ставали дори 700. „Бяха славни години. Тогава това предприятие построи сградите на театъра, нова болница, поликлиниката, Интерхотела, изложбените зали, надстройката на общината… И аз имах късмета да съм част от това строителство“, разказва Тотка, която иначе има педагогическо образование и преди да се установи да живее със семейството си във Велико Търново, е работила като учителка в Момчилград. Там пък е ограмотила стотици деца от турски произход, че дори и майките им.
Два метра в диаметър е най-голямата покривка, с която Тотка Пенчева се гордее. Работила над нея в продължение на месец. Казва, че никога не й омръзва да плете и може да повтори всичките си модели. Понякога редува плетенето на една и пет куки с плетене на обръч и с монтажи върху ленен плат. „Когато плета на една кука, мога да го правя със затворени очи, ръцете ми вече са свикнали с цялата поредица от движения. По-сложно е, когато куките са пет. Плетивата с пет куки стават изключително красиви, но тук се изисква сериозна концентрация, защото трябва да следя коя кука кога влиза в действие“, обяснява Тотка. След това допълва, че плетивата на пет куки тя прави по готови модели, но дори и тогава винаги добавя по нещо от себе си. Когато работи само с една кука, може и на момента да си измисля моделите. Освен това всяко плетиво, а те вече са хиляди, си има име.
НА ПЪРВАТА БОРСА ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО Е УЧАСТВАЛА С ПРОИЗВЕДЕНИЯТА СИ ТОТКА ПЕНЧЕВА. Пет години поред е представяла Велико Търново и на Коледния базар в Байон. До преди десетина години е правила изложби на открито в Арбанаси и е събирала очите на туристите, които специално спирали при нея, за да гледат как куките играят в ръцете й. Признава, че вече не знае в колко държави по света някой притежава нейно плетиво. „Голямо удоволствие е да плета и още по-голямо, когато видя плетивото си завършено. Имам си даже ритуал в такива моменти. След като завърша плетивото, колосам го по една моя си методика, която няма да ти издам, слагам го на дивана да му се порадвам. И си целувам ръцете, защото те правят всичко“, признава Тотка и не крие, че плетенето я е спасило от самотата и тъгата.
Освен че плете, тя се занимава и с туризъм. 16 години вече е член на Съюза на туристите ветерани и с приятелите си там обикаля красивите места в България. Но най-голямата й гордост са внуците и правнуците. „Виж сега, да станеш баба е голяма работа, ама да станеш прабаба, това вече е героизъм. А и двама от правнуците ми са момичета, може пък някое от тях да реши да ми наследи занаята“, казва Тотка.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА
сн. авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *