Вестник Борба – областен всекидневник, Велико Търново

Вестник Борба – областен всекидневник

В три лясковски села коне, магарета, каруци и… мотокултиватори се надпреварваха на Конския Великден

В слънчевия мартенски ден в три лясковски села се събраха много жители и гости, за да наблюдават станалите традиция конни надбягвания. В Козаревец и Добри дял състезанията се проведоха на селската мера, а в Джулюница, както обикновено, на стадиона.

Кметът на община Лясковец д-р Гецова заедно със селския управник Красимира Колева беше гост на конния празник в Козаревец. Петима ездачи, 7 конски и два магарешки впряга се състезаваха в селото. Гостуващи участници имаше от Родина, Горски Сеновец и Лозен. Победител стана кон Сара с жокей Светлозар Йорданов от с. Козаревец, който е и председател на конярското дружество. При надпреварата коне с каруци първи се класира Диян Христов. Надпреварата при магарешки впряг спечели Боян Ангелов. Жури избра и най-гиздав кон – кобилата Албена на Иван Димитров. Атракция представляваха и две понита, също много гиздави, с които публиката се снима за спомен.

В Добри дял Конският Великден започна с празничен водосвет, отслужен от селския свещеник. Езда, конски впряг и най-модерната надпревара, която от няколко години измислиха младежите в селото – състезание с мотокултиватори, събраха за екстремните игри мало и голямо на поляната до стадиона. В категорията конски впряг първенец стана Светослав Начев, а при ездата победител е Светослав Начев. За първи път добридялчани имаха и състезание с теглене на каруца от двата края, а модерните състезателни игри с мотокултиватори в Добри дял тази година завършиха с победител Ганчо Куруджиков.

В Джулюница повече от 10 години традицията да се провеждат кушии се спазва стриктно и всяка година джулюнчани не пропускат атрактивните състезания. Публика и този път не липсваше и празникът премина с много емоция на стадион „Владислав”. Ездачи, коне и каруци се впуснаха в оспорвани битки в различните категории по състезателното трасе. При конските впрягове победи Иван Йорданов, при магарешкия впряг първи е Пламен Йорданов. При ездата най-добър беше Светослав Иванов. Грамота за най-гиздав кон получи Дончо Александров.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *