5850 четения

Във Велико Търново ще произвеждат плат за ушиване на предпазни медицински облекла от коронавируса

ФАБРИКА ЗА НЕТЪКАН ТЕКСТИЛ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО ЩЕ ПРОИЗВЕЖДА ПЛАТ ЗА ИЗРАБОТКАТА НА ЗАЩИТНИ МЕДИЦИНСКИ ОБЛЕКЛА СРЕЩУ КОРОНАВИРУСА У НАС. Това е една от мерките, които държавата предприема като ограничаване на заразата от COVID-19 в България, съобщи премиерът Бойко Борисов на извънредно заседание на Министерския съвет. За целта вече са осигурени средства за заявяване на необходимите метри плат, които здравното министерство ще преведе на производителя от старата столица. Изработените партиди веднага ще се оползотворяват от големи фирми, а готовите облекла ще се разпространяват сред лечебните заведения в страната.

Търновската фабрика е една от малкото у нас, която създава нетъкан текстил. По думите на министър-председателя, е доказано, че тази материя е антибактериална и може да осъществи най-добра защита за медицинския персонал. Той подчерта, че няма как да се направи внос от чужбина на шивашката суровина, тъй като световните предприятия, които я произвеждат, попадат в зоните под карантина от коронавируса.

Нетъканият текстил от областния град ще се използва от няколко големи компании, които трябва максимално бързо да направят медицинските одежди, тъй като е въпрос на време наличните да бъдат изчерпани.

„Облеклата ще са водонепроницаеми. Шевовете също ще са обезопасени. Дрехите трябва да са готови максимално бързо. При това производство не бива да става дума за печалба, трябва да се прояви патриотизъм и да покажем, че нацията в такива моменти може да се обедини“, заяви Борисов.

ТОЙ ДОПЪЛНИ ОЩЕ, ЧЕ ВЕЧЕ ОТ ТЪРНОВСКОТО ПРЕДПРИЯТИЕ ВЕЧЕ СА ИЗПРАТИЛИ НАД 1000 УШИТИ МЕДИЦИНСКИ ОБЛЕКЛА. Във фирмата ще се произвеждат също и медицински маски, калцуни и ръкавици.

„Всички заводи и предприятия, които работят в тази сфера, ще бъдат натоварени за 24 часа. Целта ни е в рамките на месец да можем да си произведем нужния брой облекла и около 3 млн. защитни маски“, подчерта премиерът.

До мерките се стигна след четири доказани случая на коронавирус у нас – два в Плевен и два в Габрово. Вече са издирени контактните лица с първите болни, очакват се резултатите от пробите им.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *