Празникът на Велико Търново стана жертва на коронавируса

Туризмът понася тежки удари, задават се фалити

 

ЗА ВТОРИ ПЪТ В ИСТОРИЯТА НА ВЕЛИКО ТЪРНОВО ОТМЕНЯТ СЪБИТИЯТА ПО ПОВОД ПРАЗНИКА НА ГРАДА – 22 МАРТ. Решението взе кметът инж. д-р Даниел Панов по време на извънредно заседание на местната администрация в неделя след обяд. Причина са четирите доказани случая на коронавирус у нас и повишената заболеваемост от грип в общината и областта. Превантивната мярка е обявена след заповед на здравния министър и съгласувана с Регионалната здравна инспекция във Велико Търново.

До второ нареждане се отменят всички обществени събития в общината, включително кинопрожекции, театрални постановки, концерти, изложби и други. Заповедта важи и за мероприятията на открито, за които доскоро нямаше предписания от здравните власти да не се провеждат.

Спортните прояви ще се провеждат без публика, а музейните обекти ще приемат посетители, но без екскурзоводски беседи. Отменят се всички събития с участието на деца, а в учебните заведения ще бъде завишен здравният контрол. В яслите и градините ще бъдат доставени пособия за дезинфекция на обувките. Където е необходимо ще бъдат предоставени допълнителни защитни медицински изделия, сапуни и т.н.

Временно се преустановява работата на центровете за работа с деца и младежи, както и на клубовете на пенсионера и инвалида.

Автобусите от градските и междуградските линии ще преминават всекидневно щателна дезинфекция.

По график нощно време тротоарите, автобусните спирки и улиците също ще бъдат обработвани с дезинфектант.

 

ЗАПЛАХАТА ОТ ЗАБОЛЯВАНЕТО СРИНА И ТУРИЗМА, РЕЗЕРВАЦИИТЕ ВЪВ ВЕЛИКОТЪРНОВСКО ПАДНАЛИ С НАД 50%

 

„СИТУАЦИЯТА Е ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ЛОША. МАСОВО ПАДАТ ОБОРОТИ, ОТМЕНЯТ СЕ РЕЗЕРВАЦИИ И АКО ПРОДЪЛЖИ ТАЗИ ИСТЕРИЯ, ЩЕ ИМА ФАЛИТИ. Само за седмица приходите в моите заведения са паднали с 20 на сто, а при хотелиерите е още по-зле – отменят се пътувания и резервациите са наполовина“, коментира председателят на регионалната структура на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Петър Стефанов.

От бранша вече се съмняват в адекватността на всички мерки и са притеснени заради това, че всички заповеди и забрани засягат само определени браншове и дейности и имат по-скоро пиар ефект.

50 НА СТО ОТ РЕЗЕРВАЦИИТЕ НИ СА ПАДНАЛИ, ИЗЦЯЛО СА СПРЕЛИ ЕКСКУРЗИИТЕ И УЧЕНИЧЕСКИТЕ ГРУПИ. Никъде не ходят и студентите, защото занятията са прекратени. Към това прибавяме и факта, че януари и февруари са „мъртви“ месеци за туризма, а приходите ни са символични, оплакват се и хотелиери от Арбанаси. Доста от хотелите са пуснали хората си в отпуск или се готвят да съкращават персонал, какъвто и без това много трудно намират.

„Звънят ни и питат дали в хотела има азиатски групи, ако – да , следва моментална отмяна на посещението. Само се надяваме всичко да приключи бързо, но май няма изгледи за това“, тъжно заключават от бранша.

Гилдията понася огромен удар и с отменените прояви покрай празника на Велико Търново, когато хиляди се изсипват в града по това време, а заведенията и хотелите в предишни години се пукаха по шевовете. Зaрaди кoрoнaвируca турoпeрaтoрcкитe фирми, кoитo oргaнизирaт eкcкурзии в чужбинa, също вeчe търпят зaгуби, тъй като много нашенци отменят резервациите си.

4 thoughts on “Празникът на Велико Търново стана жертва на коронавируса

 • 09.03.2020 в 15:00
  Permalink

  Интересно какво значи и как го тълкувате „Осигурени са дезинфектанти за детски градини, ясли, училища, обществени сгради, институции и др., както и пособия за дезинфекция на обувки.“ – ще бъдат доставени, доставени са или ще бъде посочено какво да се закупи и от къде. Хайде малко по конкретно поне в такива моменти – то щеше и надлез над „Магистрална“ да има……

  Отговор
  • 10.03.2020 в 11:18
   Permalink

   Нека аз ви кажа. Означава че са бутнали 200-300к на Хемеито, да си ги разпрезелят после

   Отговор
  • 10.03.2020 в 11:27
   Permalink

   Трият го, ама пак да напиша. Гласували са да платят 200-300к на Хемеито и после да си ги разпределят тайничко

   Отговор
 • 10.03.2020 в 8:39
  Permalink

  Празникът на Велико Търново стана жертва на коронавируса

  По добре Празника да стана жертва от който гражданиете!!

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *