Къса писта клати 22 млн. инвестиция в горнооряховското летище

След 4 месеца изтича гратисният период по договора, прогнозират, че се търси нов стопанин на аеропорта

 

КОНЦЕСИЯТА И РАЗВИТИЕТО НА ГОРНООРЯХОВСКОТО ЛЕТИЩЕ Е В ЗАДЪНЕНА УЛИЦА САМО 4 МЕСЕЦА ПРЕДИ ИЗТИЧАНЕТО НА ГРАТИСНИЯ СРОК ПО НЕЯ. Един от основните проблеми на аеропорта – късата писта, още не е преодолян и така на него не могат да кацат по-големи карго самолети. В общината и местната екоинспекция е депозиран, но нереализиран проект за удължаването й с малко над 600 метра. Практически дължината й е 2450 метра и това възпрепятства и туристическите чартъри, както се планираше в началото. Същевременно текат сроковете по контракта. Според влезлия в сила на 8 юли 2016 г. договор концесионерът трябва да инвестира 32,1 млн. лв. за период от 35 г. Съществен детайл обаче е, че 22 млн. от тях трябва да се вложат за първите 4 години от концесията – т.е. до юли 2020 г. Именно по тази причина сегашният стопанин – консорциумът  „Гражданско летище Горна Оряховица”, в който 95% държи фирма „Кристална вода”, индиректно свързана с бизнесмена Румен Гайтански, е освободен от плащането на концесионни такси. От 8 юли 2020 г. обаче ще дължи 10% от общия размер на нетните приходи, или 70 хил. лв. без ДДС годишно. Според появили се публично информации до края на 2018 г. концесионерът е инвестирал 5,42 млн. лева, а данни за вложенията през 2019 г. все още няма.

Тъй като гратисният период изтича, а дейността на международното летище Горна Оряховица е повече от недоходоносна, явно концесионерът търси варианти да излезе от концесията. Според запознати той провежда срещи и преговори с цел продажба на консорциума на друг собственик, който да поеме условията по договора. Представители на различни фирми вече дори са посетили летището, за да извършат огледи.

Според последния доклад за дейността на компанията концесионер за 2019 г. предвидените инвестиции са 19,5 млн. лв., от тях 5,5 млн. лв. са за удължаване на пистата. За ограда и система за наблюдение са 2,9 млн. лв. За аеронавигационна светлинна система – 3 млн. лв. За техника – 2 млн. лв., и 50 хил. за поддържане на летателното поле. Плановете обаче се разминават с действителната ситуация и реализацията на вложенията. Отчетът на компанията концесионер за 2018 г. показва приходи едва 184 хил. лв., като година по-рано са били 425 хил. лв. От тях приходите от летищни такси са 45 хил. лв., а загубата е 2 млн. лв., сочат документи.

ЛЕТИЩЕ ГОРНА ОРЯХОВИЦА СЪЩЕСТВУВА ОТ 1925 Г., А ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ ГОДИНИ НЕГОВ ОСНОВЕН КЛИЕНТ БЕ КОМПАНИЯТА НА ГАНЧО ДАСКАЛОВ „ФОРТУНА ЕЪР“. Фирмата, която се занимава с авиохимически дейности, обаче вече не е сред  сериозните контрагенти, разбра „Борба“. Все повече изглежда логичен сценарият за смяна на концесионера или пълното разваляне на контракта, като в този случай държавата пак ще стане едноличен собственик на губещ обект.

С. МАРИНОВ

One thought on “Къса писта клати 22 млн. инвестиция в горнооряховското летище

  • 10.03.2020 в 20:04
    Permalink

    То се видждаше, че нищо не е направено както трябва, когато един Човек с главно Ч Ганчо Даскалов искаше летището, защото му разбираше , но играчите са по- силни от способите за съжаление. Жалко толкова важни и ценни години се изгубиха, заради алчността на някого. Неможе да не са знаели , че е соло фарс. Продължаваме да губим туризъм и роднини, които искат бързо и удобно да се пребират от чужбина. Жалко…..

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *