223 четения

Откриха изложбата „Родина на кръстопът“ онлайн

ОНЛАЙН ОТКРИВАНЕ НА ИЗЛОЖБАТА „РОДИНА НА КРЪСТОПЪТ“ НАПРАВИХА СНОЩИ ОРГАНИЗАТОРЪТ ИВАН ВАСИЛЧИН И ПРОФ. ВЛАДИМИР АВРАМОВ от ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. Експозицията е подредена в Изложбените зали „Рафаел Михайлов“ във Велико Търново и представя български художници, които творят някъде по света.

100 са авторите, чиито живописна платна, графики и скулптури е селектирал Иван Василчин за първата по рода си изложба, която тръгва на турне из България от Велико Търново. Произведенията, които могат да бъдат видени до края на месеца, са 160.

„Всички тези работи са най-доброто от пленерите, които съм организирал от 2006 г. до миналата година. В началото всичко започна като събиране на местни автори, но след това много бързо събитието стана и международно. Започнах да издирвам българи, които живеят и работят извън територията на родината си, с идеята да запазим българщината, независимо къде сме избрали да изградим дом и семейство“, казва Иван Василчин, който живее в Стар Бешенов в Румъния.

Български творци, живеещи в Румъния, Сърбия, Гърция, Унгария, Германия и САЩ са участвали в организираните от него фестивали. Пленерите всяка година са на различно място, но винаги са в държава, от която има художници. Освен произведения на автори, които са участвали във фестивалите, в изложбата има и картини на гостуващи художници от Индия, Полша, Франция, Нидерландия.

Доц. Борис Желев, Вилен Джановски, Николина Джановска, Мартина Караиванова, Мариета Конова, Орфей Миндов са търновските автори, които са участвали в пленерите на Иван Василчин и чиито творби присъстват в експозицията.

Бургас, Пловдив и София са сред градовете, в които организаторът е планирал да покаже изложбата, която вече е била в Австрия и Словакия.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Сн. авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *