3706 четения

Заплахата от COVID-19 променя живота в областта, инфекциозните отделения в болниците са в готовност

Кметове разпоредиха превантивни мерки и ограничения

 

В ГОТОВНОСТ ЗА АДЕКВАТНА РЕАКЦИЯ ПРИ ЕВЕНТУАЛНО РАЗПРОСТРАНЕНИЕ НА КОРОНАВИРУС В РЕГИОНА СА ДВЕТЕ ИНФЕКЦИОЗНИ ОТДЕЛЕНИЯ В ОБЛАСТТА – в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ във Велико Търново и в МБАЛ „Св. Иван Рилски“ в Горна Оряховица. В болницата в Свищов „Д-р Димитър Павлович“ и в стационара в Павликени също се предприемат карантинни мерки, включващи масов дезинфекционен режим и превенция на вътреболничните инфекции.

Местните власти разпоредиха ограничения и профилактика срещу навлизането на COVID-19. Първият кмет, който издаде забрана за провеждането на културни и светски събития, бе инж. д-р Даниел Панов.

В Горна Оряховица инж. Добромир Добрев също разпореди профилактични мерки срещу разпространението на остри респираторни заболявания и COVID-19. Временно е преустановен културният живот на железничарския град, а спортните събития ще са без публика. В детските заведения няма да се допускат родители, а в социалните заведения ще бъдат доставени необходимите количества маски и дезинфектанти.

Градоначалникът на Свищов Генчо Генчев също отмени светските и културни прояви, а всички учебни заведения и административни сгради на територията на общината ще въведат пропускателен филтър. Дезинфекция на зданията, при които има постоянен човекопоток ще се прави минимум 4 пъти дневно.

ОТДЕЛЕНИЕТО ПО ИНФЕКЦИОЗНИ БОЛЕСТИ В МОБАЛ „Д-Р СТЕФАН ЧЕРКЕЗОВ“ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО РАЗПОЛАГА С 13 ЛЕГЛА, а още преди две седмици бе извършена реорганизация с цел постигане на максимална изолираност на пациенти с коронавирус. В сектора работят двама специалисти – д-р Константин Рашков, началник на отделението, и д-р Мая Попова. Те имат дългогодишен стаж и отдавна са спечелили доверието на пациентите в областта. Д-р Рашков дори бе избран за лекар на 2019 година от Районна лекарска колегия.

По думите на директора на търновската болница д-р Стефан Филев са необходими допълнителни финансови средства – за дезинфектанти, предпазни изделия и стимулиране на персонала, тъй като се налага карантина и на лицата, обслужващи болните. Той съобщи, че се заделя резерв от легла, а болните от пневмония ще бъдат пренасочвани към Специализираната респираторна болница „Д-р Трейман“.

В ИНФЕКЦИОЗНОТО ОТДЕЛЕНИЕ В ГОРНА ОРЯХОВИЦА СЪЩО Е НАПРАВЕНА ОРГАНИЗАЦИЯ по посрещане, изолиране и лечение на заразени с COVID-19. В сектора работят двама специалисти – д-р Дария Пулова, началник на структурата, и д-р Тодор Михнев. Капацитетът на отделението е 10 легла, като към момента три от тях са заети. Лекарите, сестрите и санитарите са снабдени със защитни медицински изделия.

Болните, които пристигат с пневмонии, грип и други респираторни заболявания, ще се настаняват в трите вътрешни отделения на общинската болница.

ИМА ГОЛЯМО ПРИТЕСНЕНИЕ, НО НЕ И ПАНИКА СРЕД ПАЦИЕНТИТЕ, КОМЕНТИРА ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА РАЙОННАТА ЛЕКАРСКА КОЛЕГИЯ във Велико Търново д-р Христо Димитров, който е и член на Областния кризисен щаб за борба с коронавируса. Той призова хората, които имат характерните за COVID-19 симптоми – задух, повишена температура и кашлица, да звъннат първо на личния си лекар, а не да отидат на място в кабинета му или пък в Спешно отделение.

„Всеки от нас трябва да прояви отговорно поведение, като ограничи контактите си с други хора. По този начин ще успеем да възпрем разпространението на коронавируса и на сезонния грип, който в момента е в пика си и втората вълна е много по-голяма от тази през януари“, коментира д-р Димитров.

Медикът подчерта, че в случай на коронавирус предизвикателство би било не само овладяването на заразата, но и обслужването на тежкоболни пациенти, при които също се налага хоспитализиране. Подчерта, че е изключително важно и опазване на здравето на медицинския персонал, тъй като в противен случай ще се стигне до сериозен кадрови дефицит.

Председателят на Районната лекарска колегия призова за повишена лична хигиена – често миене на ръцете и избягване на пътувания до места със случаи на коронавирус.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *