7 неща, които съсипват косата

Има някои дни, в които косата просто не стои добре, независимо дали защото вече има нужда от подстрижка, заради вятъра и дъжда или развалена прическа. Но ако не се грижите добре за косата си, тези дни ще преобладават. Може да допускате някои основни грешки, които съсипват косъма, без да усещате. Ето кои са те.

1. Често връзвате косата стегнато

Понякога е много удобно да вържете косата на опашка – и вкъщи, и навън. Но ако го правите прекалено често и ако опашката е много стегната, това причинява напрежение за скалпа. Така косата започва да пада, тя става по-слаба и се къса. Връзвайте косата, но не постоянно, не спете с опашка и не стягайте опашката прекалено много.

2. Слагате слънчеви очила като диадема

Много хора имат навика да сложат слънчевите очила на главата си, като диадема, когато не ги използват. Разбира се, през пролетта и лятото редовно излизаме с очила, но когато не ги използвайте, най-добре ги прибирайте в специална кутийка в чантата. Очилата се оплитат в косата, особено ако са метални и така падат косми. Предните кичури се накъсват.

3. Решете се с мръсна четка

Четките и гребените много бързо се нацапват с продуктите за коса, които използвате – лакове, маски, спрейове, пяна и т.н. Освен с остатъци от козметични продукти, те могат да са пълни с мъртви клетки и прах. И ако решете измитата коса с тях, става лошо. Редовно измивайте четките и гребените с гореща вода и шампоан.

4. Миете косата с прекалено гореща вода

Когато навън е много студено, хората се изкушават да пуснат гореща вода, когато се къпете. Горещата вода дразни скалпа и така прави косата по-слаба. Кожата също се изсушава от прекалено гореща вода. Мийте косата с хладка вода, не студена, но не прекалено топла.

5. Използвате сух шампоан много често

Ако не искате да миете косата прекалено често, за да не я съсипвате, сигурно редовно се обръщате към сухия шампоан, когато косата стане мазна и имате важна среща. Може да го правите, но не прекалено често. Прекалената употреба прави скалпа сух. Не ползвайте шампоана повече от 2 дни преди измиване на косата.

6. Излагате се на слънце

UV лъчите не вредят само на кожата, но и на косата. Най-добре е през лятото да ходите редовно със шапки, за да пазите косата си.

7. Прекалявате с пресата

В днешно време много хора си правят прически с помощта на преси и маши, това е станало навик. Но топлинната обработка на косата води до накъсване, сухота, нацъфтели краища и косата остава без блясък. Ако често сушите косата със сешоар, също я увреждате – по-добре е да я оставите да изсъхне сама, ако имате време.

Източник: struma.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.