2345 четения

Архитекти предлагат само месец главните търновски улици да са еднопосочни

Идеята е да се види неприложимостта на новия план за движение

ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА РЕГИОНАЛНИТЕ СТРУКТУРИ НА КАМАРАТА И СЪЮЗА НА АРХИТЕКТИТЕ ПРЕДЛАГАТ НА КМЕТА ДАНИЕЛ ПАНОВ експериментално само за месец да се въведе новата организация на движението във Велико Търново, предвидена по изготвения неотдавна план, за да стане ясно на всички колко е неприложима и неефективна. Както вече писа „Борба”, двете професионални гилдии първи скочиха срещу разработката, която според тях вместо до нещо положително ще затрудни още повече трафика. Едно от предложенията, които предизвикват обществено несъгласие, е скоростта в центъра на града да се ограничи на 30 км/ч, вместо досегашните 40, и да се затвори за движение главната улица „Васил Левски”. Не се приема и предлаганото решение за обособяване на зона за пешеходно движение по бул. „Васил Левски“ в участъка между кръстовищата на пл. „Майка България“ и на ул. „Бачо Киро“, ул. „Мармарлийска“, като засегнатото автомобилно движение бъде изведено по маршрута бул. „Христо Ботев“ – ул. „Седми юли“ – ул. „Бачо Киро“. Според проекта промяната трябва да бъде осъществена след построяването на кръгово кръстовище на пл. „Марно поле“. По този начин по обходния маршрут ще има постоянна поточност на автомобилното движение поради липсата на конфликтни точки на различните потоци. Проектантите настояват да се премахнат и платените места за паркиране по улиците „Бачо Киро”, „Христо Ботев”, „Козлодуй” и „7 юли”, за да не се образуват тапи.

Друг оспорван момент от архитекти е идеята да се направят еднопосочни части от главните отсечки „България” и „Никола Габровски” и по тях да могат да се движат и велосипедисти. Разработката предвижда и поетапно затваряне за движение на старата част на Велико Търново и общото движение на коли, пешеходци, колоездачи и мотористи на едно място, наречено „споделено пространство“.

С. МАРИНОВ

3 коментара за “Архитекти предлагат само месец главните търновски улици да са еднопосочни

 • 11.03.2020 в 13:17
  Permalink

  Господа управляващи гр.Велико Търново не допускайте тази всемирна глупост с еднопосочните ул.ул.Н.Габровски и България.Тези проектанти които го предлагат нямат представа от важността на тези пътни аптерии да града.Те са били тук като екскурзианти и вече са си взели хонорара.Халал да им е,но Вие не допускайте това,то е пагубно за нашия /Вашия / град.

  Отговор
 • 11.03.2020 в 13:46
  Permalink

  За месец няма да може да се усети ефекта, поне два. В Швейцария е така и хората като свикнат е по- добре за трафика. Жалко , че са против.

  Отговор
  • 12.03.2020 в 7:26
   Permalink

   Стой си в Швейцария и не давай акъли кое е добре или не!!!

   Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!