77142 четения

Истерията „коронавирус“, обяснена простичко

Защо се случва истерията около COVID-19 и доколко е правдоподобна?

Колко е опасен коронавирусът?

Коронавирус не е по-опасен от всеки друг сезонен грип. Както при всеки друг грип, по-сериозно застрашени са рисковите групи – хора със сърдечни и тежки хронични заболявания, възрастни хора със здравословни проблеми, увредена имунна система и хора без достъп до медицински и фармацевтични услуги. Здравите хора могат да изкарат болестта „на крак”, без да усетят нужда от оставане вкъщи.

2. Защо тогава е истерията?

Проблемът е в разпространението. Именно леката симптоматика и фактът, че малко хора се задържат да се лекуват по домовете си, кара коронавирусът да се разпространява много по-бързо от повечето вируси. Ако нормален грипен вирус се предава от един заразен средно на човек и половина до двама други, коронавирусът се разпространява двойно повече – един заразен може да зарази трима-четирима души около себе си, като основната причина е, че заразеният продължава да ходи на работа и да следва ежедневната си програма, понеже не се чувства твърде зле.

3. Какви са правилните мерки срещу COVID-19?

Мерките, прилагани в държавите с доказани случаи на заболяване, са основно изолирането на вирусоносителите с цел ограничаване на разпространението и свеждане до минимум на шанса вирусът да достигне до рисковите групи хора. Личните мерки с цел избягване на заразяване и пренасяне на вируса при възрастните членове от семейството са изключително важни. Те включват дезинфекция на ръцете и поставяне на маска или шал при посещение на възрастни и хора с влошено здраве, дори когато нямаме никаква симптоматика.

4. Трябва ли да ни е страх?

Не! Коронавирусът не е страшен. Дори не е опасен за хора в добро здраве, с нормално действаща имунна система. Единственото дългосрочно притеснение от вредата от коронавируса не е от медицинска, а по-скоро от икономическа гледна точка. Твърде дългият карантинен период, особено на територията на Китай или цели държави като Италия, и спирането на производства и търговия, може да доведе до сериозни икономически сривове и рецесии.

5. Какво да правим?

Продължаваме смело с ежедневните си занимания. Няма място за притеснения. Ако искаме да се подсигурим допълнително, може да наблегнем повече на витамините и подсилването на имунната система. Мием и дезинфекцираме ръцете си и караме другите около нас да го правят редовно. Ако усетим неразположение, си оставаме вкъщи, свързваме се с личния си лекар по телефона, лекуваме симптомите, както го правим с всеки друг сезонен грип и си разцъкваме gospodari.com. Ако усетим влошаване, търсим личния си лекар за съвет и евентуална хоспитализация.

6. Кой има най-голям интерес да се паникьосваме?

По време на подобни кризи има много губещи, но и доста печеливши. Например, колкото по-голяма е паниката, толкова по-висок е рейтингът на медиите. Страхът ни кара да се презапасяваме с ненужни в повечето случаи неща, които съответно ни се продават и на по-високи цени. Когато пък правителствата демонстрират решителни действия, това винаги покачва и доверието в тях. Ако едновременно с това има и опасност от мигранска криза на границата – рейтингът скача още повече. Фармацевтичните компании също реализират високи печалби от всякакви нужни и ненужни материали и лекарства, с които тъпчем шкафовете си.

7. Обобщение:

Място за паника няма. Има място обаче за по-отговорно самосъзнание. Хубаво е хората, които досега не са си мили ръцете да започнат да го правят. Не толкова заради вируса, а заради цивилизацията.

Хубаво е училищата и детските градини да се дезинфекцират по-често. Не заради вируса, а заради века, в който живеем.

Хубаво е ако кашляме и кихаме, да си слагаме ръката на устата. Както и когато се прозяваме. Не заради вируса, а за да се различаваме от животните.

Хубаво е, когато видим човек с маска или с дръпнати очи, да не го сочим с пръст или убиваме с камъни. Не заради вируса, а заради Чарлз Дарвин.

Източник: obekti.bg

7 коментара за “Истерията „коронавирус“, обяснена простичко

 • 11.03.2020 в 11:30
  Permalink

  Според световната статистика 6% на 100 са умрелите от коронавирус и 0.2% само тези от обикновен грип. Ако на някой му е крива математиката за продължава да смята, че били еднакви.Статистиката е базирана на 70000 човека.

  Отговор
 • 12.03.2020 в 9:53
  Permalink

  Борба, изпълнявате „опорни тези“, но внимавайте – вирусът е навсякъде!

  Отговор
 • 13.03.2020 в 7:44
  Permalink

  Колко са хората над 60 години у нас, т. е. най-рисковата група, и колко от тях са с хронични заболявания? Ако някой може да ме убеди, че техния брой е незначителен, то тогава ,,короната“ наистина не е опасна.

  Отговор
 • 13.03.2020 в 13:16
  Permalink

  Кихане и прозяване с ръка пред устата е абсолютна глупост! Трябва да се ползва лакътя или еднократна кърпичка, която да се изхвърля впоследствие. Препоръчително е да се носят ръкавици,
  които да се перат периодично.

  Отговор
 • 30.03.2020 в 15:26
  Permalink

  Статията е напълно вярна. Най важното е да се призовът медиите: Прecтaнeтe дa нacaждaтe cтрaх в хoрaтa! Тoвa e грип, кaтo вceки друг грип, кoйтo ce пoявявa и изчeзвa caм вcякa гoдинa. Дa, мoжe в някoи cлучaи дa имa уcлoжнeния, нo тoвa e caмo при хoрa нaд 80 гoдини c 3 и пoвeчe придружaвaщи зaбoлявaния – тaкaвa e cитуaциятa в Итaлия. Aкo здрaв чoвeк ce зaрaзи, мoжe и дa нe рaзбeрe. Зaтoвa възрacтнитe хoрaтa и тези c тeжки зaбoлявaния дa cи ocтaнaт в къщи. Тeзи кoитo ca бoлни, дa cпaзвaт кaрaнтинaтa. Ocтaнaлитe дa ce връщaт нa рaбoтa, oтмeнeтe извънрeднoтo пoлoжeниe, чe щe cринeм икoнoмикaтa, зaрaди cтрaх и пaникa, кoитo ce нacaждaт oт нeкoмпeтeнтни журнaлиcти, кoитo в хoр кудкудякaт и пoвтaрят глупocти.
  Eтo ви eднo нaиcтинa дoбрo рeшeниe нa прoблeмa!!!

  Отговор
 • 13.04.2020 в 9:47
  Permalink

  МАНИПУЛАЦИЯТА ,,КОРОНА ВИРУС,, НА СВЕТОВНИЯТ ЕЛИТ,,.
  МИЛИАРДИ ХОРА ПО СВЕТА ГИ ЗАРАЗИХА С ИНФОРМАЦИОННИЯ ВИРУС НА МАНИПУЛАЦИЯТА.
  AЗ, БОРИСЛАВ ЗАШЕВ, НЕ СЕ СТРАХУВАМ ОТ ,,КОРОНА ВИРУСА,,.
  ЧОВЕШКИЯТ РОД ЩЕ ПРЕЖИВЕЕ И ТАЗИ ,,ОПАСНОСТ,,.
  ХУБАВОТО СЕГА Е ,ЧЕ КАТО СТЕ СИ ПО ДОМОВЕТЕ,НЯМА ДА ХАРЧИТЕ МНОГО.РАЗХОДИТЕ ЩЕ СА ВИ В ПЪТИ ПО-МАЛКО.
  МИЙТЕ СЪС САПУН РЕДОВНО РЪЦЕТЕ И ЛИЦЕТО СИ,ДИЗИФЕНКЦИРАЙТЕ ДОМА СИ (1:5 БЕЛИНА И ВОДА),СЛАГАЙТЕ МАСКИТЕ НА УСТАТА СИ И НЕ СЕ ПРЕТЕСНЯВАЙТЕ.АКО МОЖЕ ДА СЕ СНАБДИТЕ И С ЛАМПИ ИЗЛЪЧВАЩИ УЛТРАВИОЛЕТОВИ ЛЪЧИ С ДЪЛЖИНА 280 nm – 100 nm,ще е идеално.Ето данните за лампите:
  UVC-Ултравиолет C (къси вълни, дезинфекционни), 280 nm – 100 nm, 4,43 eV – 12,4 eV.
  ИЗВЕДНЪЖ ЦЯЛОТО ЧОВЕЧЕСТВО ПОПАДНА ПОД УДАРИТЕ НА РЕСТРИКТИВНИ МЕРКИ,ОТ ПРАВИТЕЛСТВАТА НА ВСИЧКИ ДЪРЖАВИ ПО СВЕТА СЕ НАЛАГАТ ОГРАНИЧИТЕЛНИ МЕРКИ НАД ХОРАТА.КАЗВА СЕ НА ХОРАТА ДА НЕ ИЗЛИЗАТ ОТ ДОМОВЕТЕ СИ,НАРУШИТЕЛИТЕ НА КАРАНТИНАТА СЕ АРЕСТУВАТ,НАКАЗВАТ СЕ С ГЛОБИ ИЛИ СЪС ЗАТВОР.НА БОЛНИТЕ ОТ КОРОНА ВИРУС СЕ ГЛЕДА И СЕ ВЗИМАТ МЕРКИ,КАКТО ЗА БОЛНИТЕ ОТ ЧУМА ПРЕДИ 500 години.
  И ВСИЧКО ТОВА Е ПРИКРИТО ПОД ЛОЗУНГА ЗА ДОБРАТА ВОЛЯ ЗА СПРАВЯНЕ С КОРОНА ВИРУСА.ДОРИ ЗА ВИРУСА НА СПИН ПРЕЗ 80-те ,КОЙТО Е ДЕСЕТКИ ПЪТИ ПО-ОПАСЕН И ПО-СМЪРТОНОСЕН ОТ КОРОНА ВИРУСА,НЕ ПРЕДПРИЕХА ТЕЗИ МЕРКИ И НЕ НАПРАВИХА ТАЗИ НЕВИЖДАНА СВЕТОВНА ИСТЕРИЯ.ДОРИ ПРЕЗ 1-та и 2-та СВЕТОВНА ВОЙНА НЕ БЕШЕ ТАКА.
  СЕГА КУКЛОВОДИТЕ ЗНАЕХА МНОГО ДОБРЕ КАКВО ДА НАПРАВЯТ И ГО НАПРАВИХА-НАСАДИХА НЕВИЖДАН И МАСОВ СТРАХ У ХОРАТА ПО СВЕТА.
  А СТРАХЪТ Е ИСТИНСКИ,САМО КОГАТО ВРАГЪТ Е НЕВИДИМ.ТОВА Е НЕЩО КАТО ГЛУПОСТТА.А СТРАХЪТ Е НАЙ-ХУБАВАТА СТОКА.
  ИСТИНАТА ОБАЧЕ Е ,ЧЕ МИЛЯРДИ ХОРА ПО СВЕТА ОТ ДВЕ СЕДМИЦИ СА ПОД ДОМАШЕН АРЕСТ.ПОГАЗВАТ СЕ ОСНОВНИ ЧОВЕШКИ ПРАВА,ПРЕВЗЕМАТ СЕ СВОБОДИТЕ И ПРАВАТА НА ГРАЖДАНИТЕ ПО ЦЕЛИЯ СВЯТ, ЧРЕЗ МАНИПУЛАЦИЯТА ,,КОРОНА ВИРУС,,, А ПРИГЛАСЯЩИТЕ И БАЙГАНЬОВЦИ-ПОЛИТИЦИ ПО ЦЕЛИЯ СВЯТ (ВСИЧКИ ДО ЕДИН ИЗПЪЛНИТЕЛНИ ДО МОЗЪКА НА КОСТИТЕ СИ СЛУГИ.ТУК ВКЛЮЧВАМ И КИТАЙСКИЯ ПОЛИТ ,,ЕЛИТ,, ),ЧРЕЗ ВСИЧКИ СВЕТОВНИ МЕДИИ И МОЗЪЧНИ АНАЛИТИЧНИ МАНИПУЛАТИВНИ ТРЪСТОВЕ ПО СВЕТА,УМЕЛО И МНОГО ХИТРО НАЛАГАТ СЛЕДВАЩИЯ НОВ СВЕТОВЕН РЕД-ПЪЛНОТО ИКОНОМИЧЕСКО РОБСТВО.А ОГРАНИЧИТЕЛНИТЕ МЕРКИ ЧРЕЗ ЗАКОНИ МОЖЕ ДА СЕ УДЪЛЖАВАТ ОТНОВО И ОТНОВО ПОД ПРЕТЕКСТА-,,ИМАМЕ НЕВИДИМ ВРАГ,,. ЕДНО Е ДА НАЛОЖИШ ОГРАНИЧИТЕЛНИ МЕРКИ И ЗДРАВНА ХИГИЕНА,СЪВСЕМ ДРУГО Е ,,ДОБРОВОЛНО,, ПОСТАВЯНЕ В СЪСТОЯНИЕ НА ЗАТВАРЯНЕ У ДОМА.ТОВА Е ЧИСТ И ПРИНУДИТЕЛЕН ДОМАШЕН АРЕСТ И ТО СЪС СЪДЕЙСТВИЕТО НА ДЪРЖАВАТА ЧРЕЗ РЕПРЕСИВНИЯ И ОРГАН-ПОЛИЦИЯТА,А В НЯКОИ СТРАНИ И АРМИЯТА.ПОСЛЕ ЩЕ ИМА МЕРКИ ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕТО НА ИКОНОМИКИТЕ,МЕРКИ ЗА ИЗЛИЗАНЕ ОТ КРИЗАТА И ДРУГИ ТАКИВА С НАДЗОРА НА ДЪРЖАВАТА,ЗАВОАЛИРАНО С ПРИНЦИПА:,,ПРОБЛЕМ-РЕАКЦИЯ-РЕШЕНИЕ,,.А КЪДЕ СА В ЦЯЛАТА ТАЗИ СИТУАЦИЯ ЖУРНАЛИСТИТЕ И ОБЩЕСТВЕНИЦИТЕ И КРИТИЧНОТО ИМ МИСЛЕНЕ?НЯМА ГИ.ДА ВИ КАВА ЛИ ЗАЩО ГИ НЯМА И НИКОГА НЕ ГИ Е ИМАЛО-АМИ ЗАЩОТО ТЕ ВИНАГИ ПОД ЕДНА ИЛИ ДРУГА ФОРМА СА БИЛИ ЧАСТ ОТ СТАТУКВОТО И ЧАСТ ОТ ВЛАСТТА.
  ТОВА Е ЕДНА ПЛАНИРАНА АКЦИЯ НА СВЕТОВНИЯ ЕЛИТ ЗА ВЪВЕЖДАНЕТО НА НЕПОПУЛЯРНИ МЕРКИ,КОИТО ВИДИМО СЕ ОДОБРЯВАТ КАКТО ОТ ВСИЧКИ ПОЛИТИЦИ ПО СВЕТА ,ТАКА И ОТ ОБИКНОВЕНИТЕ ХОРА.СТАРТИРАТ СЕ НОВИ НАЧИНИ НА ПОВЕДЕНИЕ В ЦЯЛ СВЯТ.ДАЖЕ СТАНА МОДЕРНО СРЕД АКТЬОРИ,СПОРТИСТИ И ПОЗЬОРИ ,ДА СЕ ФУКАШ,ЧЕ СИ БОЛЕН ОТ КОРОНАТА.
  И АКО ХОРАТА ПО СВЕТА НЕ СЛУШАТ ЗАНАПРЕД,ЩЕ ИМ СПРЕТНАТ ПОРЕДНАТА ИЗМИСЛЕНА ЗАПЛАХА-Я ОТ ВИРУС,Я ОТ НЕЩО ДРУГО.НО НАЛИ ЗНАЕТЕ,А ТЕ ГО ЗНАЯТ,ЧЕ КОГАТО ИМ ПИСНЕ НА ХОРАТА,ПРОУМЯВАЙКИ ,ЧЕ ВСИЧКО СЕ ПРАВИ С ЦЕЛ ЗА ДА ГИ МАНИПУЛИРАТ И ПОДЧИНЯВАТ,ТО ТОГАВА ХОРАТА ЩЕ ПОМЕТАТ ВСИЧКИ ПОЛИТИЦИ И КУКЛОВОДИТЕ ИМ ПО СВЕТА.
  И БОГ ПРАТИ СЛУГАТА СИ-ДЯВОЛА ДА ВЪДВОРИ РЕД ПО СВЕТА,СРЕД САМОЗАБРАВИЛИТЕ СЕ ПОЛИТИЦИ И СИВИТЕ КАРДИНАЛЧЕТА СЕДЯЩИ ЗАД ТЯХ.КАЗВАЙКИ ИМ С ФАКТИ,ЧЕ ТОВА Е НЕВИЖДАНА МЕДИЙНА МАНИПУЛАЦИЯ (ЧРЕЗ ИНФОРМАЦИОНЕН ПРОИЗВОЛ И ИНФОРМАЦИОННО НАВОДНЕНИЕ), ТЕ ГРУПОВО И ЧРЕЗ ИЗВЪНРЕДНО ГЛАСУВАНИ НАБЪРЗО ЗАКОНИ НАВСЯКЪДЕ ПО СВЕТА ТЕ ЗАПЛАШВАТ С : ,,ТОВА СА ФАЛШИВИ НОВИНИ ( FAKE NEWS ).НАКАЗВА СЕ С ЗАТВОРОТ 1 ДО 5 ГОДИНИ и глоба ОТ 1000 лева до 50000 ЛЕВА ,,.И ТОВА СЕ ПРАВИ БЕЗ ДОРИ ДА Е ПОСОЧЕНО,КАКВА Е ДЕФИНИЦИЯТА ЗА ФАЛШИВА НОВИНА. Информационният произвол нарасна многократно. И за милионите, които не са заразени с коронавирус, той е медиен образ, далеч по-заразен от прототипа си.
  На 13 март 2020 г.след като и нашите политици байганьовци въведоха (по-късно ,или по-рано го направиха и другите такива по света) извънредно положение в България,лъсна едно нещо-СТРАХЪТ ОТ ,,ВРАГА,, ИЗПИСАН НА ЛИЦЕТО ИМ.Този най-обикновен грипен вирус ,маркетингово го направиха да изглежда като най-смъртоносния вирус в човешката история.И НАСАДИХА СТРАХ И УЖАС У ВСИЧКИ ХОРА ПО СВЕТА.ЗАТВОРИХА И СПРЯХА ИКОНОМИКИТЕ ДА РАБОТЯТ,НАПРАВИХА ХОРАТА МАСОВО ДА СА БЕЗРАБОТНИ,КОЕТО ЩЕ ДОВЕДЕ ДО НЕВИЖДАНА РЕЦЕСИЯ.И ХОРАТА ПО СВЕТА ЩЕ ОБЕДНЕЯТ ОТНОВО.Така кукловодите на световния полит ,,елит,, им наредиха да го направят и го направиха.НА СЪЩИТЕ ТЕЗИ ПОЛИТИЦИ НЕ ИМ ПУКА ЗА ОБИКНОВЕННИТЕ ХОРА И ТОВА КАКВО ЩЕ ГИ СПОЛЕТИ,ЗАЩОТО ВСИЧКИ МАРИОНЕТКИ СА МИЛИОНЕРИ ИЛИ МИЛИАРДЕРИ,НАТРУПАЛИ НЕЗАКОННИТЕ СИ ПАРИ ,ОТ КРИМИНАЛА ДЕЙНОСТ ДОКАТО СА НА ВЛАСТ. Нacтoящaтa игрa e нaчaлoтo нa плaнирaния НАЙ-ГОЛЯМ ГРАБЕЖ В ЧОВЕШКАТА ИСТОРИЯ,измaмa, в рeзултaт нa кoeтo aктивитe и нaтрупвaниятa нa мнoгo cтрaни, кoмпaнии и чacтни лицa щe бъдaт eфeктивнo прeрaзпрeдeлeни в пoлзa нa нacтoящaтa финaнcoвa oлигaрхия, и пo-кoнкрeтнo cрeд cтoтицитe нeйни cъcтaвни ceмeйcтвa.
  Ще спечелят 50-100 трилиона $ от цялата тази измислена истерия с която психясаха целия свят.

  ДА АМА НЕ .Аз не ям доматите с колците и ЩЕ НАПРАВЯ ТАКА ,ЧЕ ПОВЕЧЕ ХОРА ДА ГО РАЗБЕРАТ И ДА ПРОУМЕЯТ ,ЧЕ ТОЗИ ВИРУС Е ОБИКНОВЕН И ЧЕ ИМА ЛЕЧЕНИЕ ЗА НЕГО В БЪЛГАРИЯ И ДА НЕ СЕ СТРАХУВАТ И ДА РАЗОБЛИЧАВАТ ТАЗИ СВЕТОВНА МАНИПУЛАЦИЯ.ЛЕЧЕНИЕТО Е ДЕЛО НА БЪЛГАРСКА ФАРМАЦЕВТИЧНА ФИРМА В СФЕРАТА НА БИОТЕХНОЛОГИИТЕ .Създадено е преди 18 години.Мислите ли ,че българското лекарство-ваксина което унищожава ЕБОЛА ВИРУСА -(Това е най-смъртоностният вирус на света -90 % от заразените умират между 6-тия и 10-тия ден след началото на симптомите ) ,СЪЩОТО ЛЕКАРСТВО-ВАКСИНА,КОЕТО ПРЕМАХВА ХИВ ВИРУСА НА СПИН ОТ КРЪВТА И ОТ ЛИМФНАТА СИСТЕМА НА ХОРАТА,
  КОИТО СА БОЛНИ ОТ СПИН,НЯМА ДА СЕ СПРАВИ С КОРОНА ВИРУСА СЕГА?Бие го и ще го бие и занапред и още как.Бие е го като маче от дирек само с две инжекции биещи се мускулно.
  Само че за ТОВА НЕ СЕ ГОВОРИ НИТО ОТ ПРАВИТЕЛСТВОТО ,НИТО ОТ ХОРАТА С ВЛАСТ КОИТО СА ГО ИЗПРОБВАЛИ ПРЕЗ ГОДИНИТЕ.Причината е една -не могат да имат власт и контрол над този който го притежава юридически и затова и не му помагат.
  Сега е шанса на България да се прослави с поредното ОТКРИТИЕ и това да доведе до просперитет за всички българи.
  Но повярвайте ми –ТЕЗИ МАЙКОПРОДАВЦИ НЯМА ДА ГО НАПРАВЯТ ,ЗАЩОТО НЕ МОГАТ ДА ВЗЕМАТ ПАРИ ОТ ТОВА.
  ТЕ И МЕДИЦИТЕ ИМ ,,ЕКСПЕРТЧЕТА,,ЩЕ РЕКЛАМИРАТ ПО ТЕЛЕВИЗИИТЕ И МЕДИИТЕ ,ЧУЖДИТЕ ФАРМАЦЕВТИЧНИ ФИРМИ И ЛЕКАРСТВАТА ИМ,ЗАЩОТО ОТ ТАМ ЩЕ ИМ СЕ ДАВАТ И ЩЕ ВЗИМАТ РУШВЕТИ,А ОТ БЪЛГАРСКОТО ЛЕКАРСТВО-ВАКСИНА НЕ МОГАТ,ЗАЩОТО НЕ ИМ СЕ ДАВАТ.
  ЯСНИ СТЕ МИ КАТО БЯЛ ДЕН ВСИЧКИ ТАКИВА ПОДОБНИ ЧОВЕЧЕТА,НАРЕЧЕНИ ПОЛИТ ,,ЕЛИТ,, И ТЕХНИТЕ ДРЕБНИ И ДРЕБНАВИ МОРАЛНО ЧОВЕШКИ ДУШИЦИ.
  Е,да сте ми живи и здрави,НО НАЛИ ЗНАЕТЕ ,ЧЕ И ТОЗИ ВИ ГРЯХ ЩЕ Е ЗА СМЕТКА НА ПОКОЛЕНИЯТА ВИ ДО 9-то коляно ЗАНАПРЕД.
  БОГ СЕ Е ГРИЖИЛ,ГРИЖИ СЕ И ЩЕ СЕ ПОГРИЖИ И ЗАНАПРЕД И ЗАТОВА.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *