4449 четения

Онлайн обучение заради грипа и коронавируса започна търновска гимназия

Американският колеж „Аркус” е първото училище в региона, а вероятно и в страната, което ангажира по този начин учениците си

 

ВЪЗПИТАНИЦИТЕ НА АМЕРИКАНСКИЯ КОЛЕЖ „АРКУС“ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО ЗАПОЧНАХА ОНЛАЙН ОБУЧЕНИЕ ОТ ВЧЕРА. Така великотърновската гимназия е може би първото училище в страната, което ангажира децата си, въпреки необичайната ситуация, предизвикана от опасността от заразяване с коронавирус, и въпреки грипната ваканция. Гимназията използва платформата на Майкрософт Office 365/Teams при кореспонденцията си с учениците. „Тази платформа предлага възможност за онлайн обучение и миналата седмица ние го разработихме, обучихме се и от вчера стартирахме така занятията”, коментира директорът на колежа Петър Иванов. И допълва, че учениците могат да ползват всички видове устройства, които притежават – лаптоп, телефон, таблет.

По математика и български език са били първите уроци, които колежаните са провели онлайн. Освен че са работили върху вече изучен материал, учителите са преподавали и нови уроци. „Децата могат да комуникират с учителите си директно по няколко начина. Те виждат и чуват това, което учителят им преподава в реално време, или могат да слушат учителя си, а в същото време да виждат това, което той им прожектира от своя си десктоп. Другият вариант е работа с интерактивна дъска. Децата могат да виждат на дисплея си интерактивната дъска, върху която преподавателят обяснява задача, пример, текст. Нарича се споделяне на екран и е изключително удобно и за двете страни“, обяснява още Петър Иванов.

В МОМЕНТА ОНЛАЙН ПРЕПОДАВАНЕТО НЕ МОЖЕ ДА СЕ ИЗВЪРШВА ПО ДИСЦИПЛИНИТЕ, ПО КОИТО ОБРАЗОВАТЕЛНАТА НИ СИСТЕМА НЕ Е ОСИГУРИЛА ОНЛАЙН УЧЕБНИЦИ. Това са т.нар. разказвателни предмети. Когато учителите обаче успеят да превърнат хартиените уроци в електронни, и тези предмети ще бъдат включени в обучението. „Макар че, дори и само с хартиените учебници, системата пак може да работи“, категоричен е директорът.

В първия онлайн учебен ден учителите са били в сградата на колежа, но те могат да преподават и от домовете си, стига да имат добра интернет връзка и да са се подготвили.

„Преди да стартираме обучението, се консултирахме и с наша бивша колежка, която от няколко години преподава в Китай. Тя сега е изолирана извън Пекин, но преподава онлайн, а там дори и физкултура преподават така на децата. Говорихме с нея, тя сподели част от опита на страната, в която работи“, допълва още г-н Иванов.

В Американския колеж във Велико Търново се обучават деца от цялата страна и благодарение на онлайн часовете те ще могат да трупат знания, независимо къде се намират в момента. Така в часовете ще участват и учениците, които живеят в регионите, където вече е обявена карантина. „Така ще включим в занятията и децата, които са пътували в страните, където има доказани случаи на коронавирус и за които аз съм издал заповед за ограничаване на присъствието им в колежа. Децата, които са пътували или в момента са някъде на път, трябва доброволно да останат 14 дни вкъщи“, уточнява директорът.

И допълва, че платформата ще остане активна и когато грипната ваканция приключи. Колежът ще ползва възможностите й за клубните занимания на децата и за консултациите. „При нас консултациите са задължителни за учениците, които по някаква причина са отсъствали и са пропуснали часове. Но вече няма да се налага те да стоят в училище и да чакат за среща с преподавателите си. А и така ще улесним и учителите, които ще могат да бъдат полезни на повече деца едновременно“, казва Петър Иванов. И не крие удовлетворението си, че колежаните показват голяма активност още в първия ден на онлайн обучението си.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Един коментар за “Онлайн обучение заради грипа и коронавируса започна търновска гимназия

  • 11.03.2020 в 20:29
    Permalink

    Още преди три години, в началото на януари, когато ВТУ удължи ваканцията с една седмица поради дълбокия сняг и неразчистените пътища, осъществявах обучение по скайп със студентите „Приложна лингвистика“ и „Транслатология“, в съответния ден и час, ползвайки 15 мин. пауза, вместо да „наваксваме“ с двойна натовареност през последната учебна седмица преди сесията. Отначало погледнаха скептично, но впоследствие идеята много им хареса. Стига да има желание, всичко се постига.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!