Тийнейджърът, който връща ромски деца в училище, ще учи във ВТУ

18-ГОДИШНИЯТ БОЖИДАР МИХАЙЛОВ, КОЙТО СЕ ПРОЧУ С ТОВА, ЧЕ НЕУМОРНО ОБИКАЛЯ ДОМОВЕТЕ НА ОТСЪСТВАЩИ ОТ УЧИЛИЩЕ ДЕЦА, за да ги връща в класните стаи, ще бъде студент във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. Тийнейджърът, който все още е дванадесетокласник в една от гимназиите в Омуртаг, е избрал да учи начална педагогика, съобщават от университета.

Божидар е роден в търговищкото село Беломорци. Завършил е основното си образование в родното си село, миналата година е бил напът да напусне училището, но е останал и е превърнал това в своя лична кауза.

Божидар обикаля ромските къщи и обяснява на родителите какво трябва да направят, ако децата им не ходят на училище, защото са били болни. Но най-често той трябва да ги убеждава, че образованието е важно за хлапетата. На самите деца пък повтаря, че само от тях самите зависи да подредят живота си. Това, че самият Божидар е от ромски произход и продължава образованието си, го прави отличен медиатор в общността, в която един от основните проблеми са именно ранните бракове.

В момента Божидар работи върху проект, което е нарекъл „Млад благотворител“, и се опитва да спечели средства, с които да организира благотворителен концерт. Събраните средства ще бъдат предназначени за учениците, които тази година завършват гимназия и искат да продължат в университет, но нямат финансова възможност. Идеята за това е на доброволците от великотърновската организация „Амалипе“, затова и ако концертът се случи, той ще бъде във Велико Търново. Асоциацията от години се бори да намали броя на ромските деца, които отпадат от училище още докато са във възрастта за задължително училищно образование. Другата кауза на Деян Колев и Теодора Крумова, които са основатели на асоциацията, е намаляването на ранните бракове.

С. АЛЕКСАНДРОВА

One thought on “Тийнейджърът, който връща ромски деца в училище, ще учи във ВТУ

  • 11.03.2020 в 14:15
    Permalink

    Пожелавам успех на 100% децата да бъдат запалени по учението. Ето такива дейности трябва да се финансират от Държавата.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *