21927 четения

Грипът и коронавирусът блокираха живота и икономиката на региона

Най-големи щети понасят в сферата на търговията, услугите и туризма

 

ГРИПЪТ, ЗАРАДИ КОЙТО УЧЕНИЦИТЕ И СТУДЕНТИТЕ СА РАЗПУСНАТИ, КАКТО И СТРАХЪТ ОТ КОРОНАВИРУСА БЛОКИРАХА БИЗНЕСА ВЪВ ВЕЛИКОТЪРНОВСКО. Масовата психоза изпразни и улиците на Велико Търново. Населението предпочита да остава по къщите или да работи дистанционно, както вече практикуват служителите в доста местни фирми. „Няма хора по улиците, няма коли, заведенията и магазините са празни, а някои са даже с нулеви обороти за деня“, коментират от регионалната структура на Българската хотелиерска и ресторантьорска организация. Ограничителен режим е въведен във всички учреждения, а в повечето банки служителите са с маски. Със заповед на кмета Даниел Панов е редуциран достъпът на външни лица и в общинската администрация. Повечето институции препоръчват при тях да се идва само в крайна необходимост. Със специално обръщение от вчера и Териториалната дирекция на НАП в болярския град настоява клиентите на институцията да се въздържат от лично посещение в офисите освен при неотложност.

От 12 март 2020 г. временно се прекратяват консултациите с клиенти на място, осъществявани всеки четвъртък от седмицата.

Ограничен е достъпът до институциите.

Свиканият от кмета на Велико Търново Даниел Панов общински щаб стриктно следи за изпълнението на превантивните мерки, набелязани срещу разпространението на остри респираторни и вирусни заболявания. Освен директорите на дирекции в общинската администрация в сформираната група са също представители на институции, в чиито компетенции е реакцията при кризисни ситуации, както и ръководителите на лечебни заведения.

За детските градини и яслите са осигурени дезинфектанти, а в сградите не се допускат външни лица и родители. Оставянето и взимането на децата става на входа на съответното учебно заведение. С необходими материали и пособия за дезинфекция са снабдени обществените сгради и училищата. Към настоящия момент грипната ваканция е със срок до 15 март включително.

ДО ВТОРО НАРЕЖДАНЕ СА ОТЛОЖЕНИ ВСИЧКИ ОБЩЕСТВЕНИ СЪБИТИЯ, ПРОЯВИ ОТ КУЛТУРНИЯ КАЛЕНДАР И С УЧАСТИЕТО НА ДЕЦА, независимо дали са на открито или на закрито. Спортните събития ще са без публика. Музейните обекти работят по обичаен график и приемат посетители, но без екскурзоводски беседи.

„Това са превантивни мерки и имат за цел да гарантират спокойствие в обществото. Няма поводи за паника, следя постоянно информацията, свързана с вируса Covid-19 на територията на страната. Има градове, в които се създава ненужно напрежение, психоза и паника. Необходимо е просто всеки да е отговорен към личната си хигиена и здраве и да следва инструкциите на здравните институции“, коментира Даниел Панов.

Наполовина са паднали приходите от продажби в основните търговски вериги, а както „Борба“ съобщи в началото на седмицата, пред срив е и туризмът заради масов отлив на групи, отменени резервации и липсата на пътувания, като гилдията вече прогнозира фалити. Изцяло замрял е и бизнесът с автомобили, както и търговията с Италия. „Имаме уговорени доставки на материали и консумативи за строителството от Италия, но не можем да си позволим да пратим шофьори и служители там, защото автоматично попадат за неопределено време под карантина и спират да работят“, коментират местни предприемачи.

Стилян НАЙДЕНОВ

Снимки Ростислав ГРЪНЧАРОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!