2199 четения

Нашенка в Италия: „Заради коронавируса глобяват, ако излезеш от дома си“

Пепа Йорданова твърди, че паниката в апенинската страна е огромна, а мерките срещу епидемията – драконовски

 

„ОТ 15 ГОДИНИ ЖИВЕЯ В ИТАЛИЯ. ДОСЕГА ТАКОВА НЕЩО НЕ СЕ Е СЛУЧВАЛО. Страната е блокирана. Страхът е повсеместен. Полицаи следят дали някой излиза от дома си без основателна причина и го глобяват“, разказа пред „Борба“ Пепа Йорданова от село Добри дял. Нашенката е в Неапол, но заради епидемията от няколко дни стои вкъщи, тъй като работните й ангажименти са преустановени. Споделя, че денонощно националните телевизии предават информация за заразата, а само за последното денонощие от COVID-19 са починали още близо 170 души.

„Занимавам се с почистването на две къщи и на офиси. Заради инфекцията семействата пожелаха временно да не ходя, а офисите бяха принудително затворени от властите. Излезе наредба, която забранява излизането от домовете до 3 април. Единствените основателни поводи за напускане на жилищата са ходенията до хранителен магазин и аптека“, заяви Пепа.

Когато обаче се тръгва навън, хората трябва да представят специален документ, удостоверяващ повода. Без такъв полицаите глобяват нарушителите с по 200 евро или налагат тримесечен домашен арест.

„Когато отивам до магазина, чакам по два – три часа. Има ограничение колко човека могат да пазаруват едновременно в търговския обект. Хората масово се презапасяват с храна, но за момента има достатъчно хранителни продукти по рафтовете“, коментира жената.

По нейни думи представителите на третата възраст, която е и най-рискова за болестта, използват опцията за доставка на храни до домовете и не излизат даже по терасите.

Маски и дезинфектанти също липсват. По тази причина Пепа ползва обикновен дамски шал, когато трябва да излиза.

ТВЪРДИ, ЧЕ ИТАЛИАНЦИТЕ СА В ПАНИКА, НО СА ДИСЦИПЛИНИРАНИ И СТРИКТНО ИЗПЪЛНЯВАТ НАЛОЖЕНИТЕ ОТ ДЪРЖАВАТА ОГРАНИЧЕНИЯ. Според нея здравната система там ще издържи на огромното натоварване. Впечатлена е от лекарите и модерното оборудване, с което разполагат болниците. Прави обаче сравнение с родното здравеопазване и не вярва, че България е в състояние да овладее криза с такива мащаби.

„Разкрит е нов спешен телефон само за пациенти със съмнения за коронавирус. Медицинският екип идва моментално със специализирана линейка и с най-висок клас предпазно облекло. Иначе другият телефон за спешна помощ продължава да функционира“, сподели нашенката.

Това, което най-силно я втрещило като превантивна мярка срещу разпространението на болестта, е забраната на траурни церемонии при погребения. Иначе театрите, киносалоните, музеите, спортните зали и планинските курорти от седмици не работят.

Твърди, че икономическите загуби на страната са за милиони долари и засягат цялата нация.

„Не работим, не получаваме заплащане и не можем да си покрием разходите. За щастие, взеха решение да отложат крайните срокове за плащане на тока, водата, кредити и т.н. Хазяинът ми също прояви разбиране и ще се съобрази със създалата се неприятна ситуация“, коментира Пепа.

Добридялчанката се надява епидемията скоро да отшуми и всичко в Италия да се нормализира. В това число и транспортът, тъй като в момента не е позволено да се пътува из страната и чужбина. Плановете й са лятото да се прибере за известно време у нас с надеждата, че тогава България няма да е изправена пред катаклизми заради болестта.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *