462 четения

Пластичните знаци на четирите входа на В. Търново ще са по 3 метра вместо по 7

ЕКСПЕРТНИЯТ СЪВЕТ ПО УСТРОЙСТВОТО НА ТЕРИТОРИЯТА НА ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО ИЗЛЕЗЕ СЪС СТАНОВИЩЕ ЗА КОРЕКЦИЯ НА ВИСОЧИНАТА НА ПЛАСТИЧНИТЕ ЗНАЦИ, които да представят Велико Търново като духовна и историческа столица и да посрещат пътуващите от четирите входа на областния център. Първоначално те бяха планирани на 7-метрова височина, но съветът е настоял тя да бъде не повече от 3 метра, колкото е висок един билборд. Освен това трябва да бъде направена и корекция на постамента, върху който на видно място да бъде сложен и гербът на града, информира след заседанието на Експертния съвет главният архитект на старата столица Николай Малаков. Както „Борба“ вече информира, внушителният пластичен знак бе внесен като предложение от членовете на Инициативния комитет за присъждането на статута „Духовна и историческа столица на България”, който пък беше присъден на Велико Търново от Народното събрание на 12 април 2019 година.

КОМПОЗИЦИЯТА НА ЗНАКА ПРЕДСТАВЛЯВА ПЛАСТИЧНО ИЗОБРАЖЕНИЕ НА ТРИТЕ КРЕПОСТНИ КУЛИ, ПРЕД КОИТО ИМА ФИГУРИ НА ЦАР И ЦАРИЦА (прототип е царската двойка от „Лондонското Четвероевангелие”), държащи инсигниите на царската власт. Кулите са обрамчени от елегантни колони, носещи арка с благославящата ръка на Бог.

Под него е текстът: „Велико Търново – историческа и духовна столица на България”.

Композицията ще е двустранна, за да може да се вижда и от двете страни на пътя. Предвидено е тя да бъде изработена от стоманобетон и неръждаема стомана.

Предложено е също знакът в малък формат, изработен от бронз, да бъде Почетна награда „Велико Търново – духовна и историческа столица на България”, която да бъде връчвана от кмета на лица с особен принос и заслуги към града и България.

Автор на творбата е известният скулптор Борис Борисов.

Стилян НАЙДЕНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *