Водещи новиниОбщество

Залог за 5 млн. лв. кредит вкарал в схема за фалит вековната ножарска фабрика

Потъването започва с арбитражно дело за неплатени акции за 30 млн. лв. Съветът на директорите обаче взема за година 151 000 лв. бонуси

 

ФИКТИВЕН ЗАЛОГ ПО КРЕДИТ ОТ 5 МЛН. ЛВ. Е ВКАРАЛ В СХЕМА ЗА ФАЛИТ ОБЯВЕНАТА В НЕСЪСТОЯТЕЛНОСТ ВЕКОВНА НОЖАРСКА ФАБРИКА „ТЕРНА 1923”, установи проверка. Преди броени дни дружеството, което на неуспешни търгове се продава от синдик за 8 млн. лв., успя да пребори в съда банката кредитор и така стопи част от дълга си. В неплатежоспособност предприятието бе обявено на 13.07.2017 г., а началната дата на несъстоятелността е 23.12.2016 г. По въпросния кредит от 5 млн. лв. ножарската фабрика е била съдлъжник, а получател на заема е „Ровотел Стийл” ООД, с което дружество предприятието е свързано чрез едни и същи собственици.

След обявяване в Търговския регистър на приетите от синдика вземания ножарската фабрика подава възражение срещу списъка в частта, в която има вземане на банката по договор за кредит от 14.07.2015 г., но то е оставено без уважение. Заради това адвокати на фалиралото дружество завеждат дело срещу банката в Окръжния съд, което е приключило в края на февруари, но решението подлежи на обжалване.

 

ЗАРОБВАЩ ЗАЕМ ЗА ОБОРОТНИ СРЕДСТВА СЕ ХАРЧИ ЗА ПОКРИВАНЕ НА ДЪЛГОВЕ

 

Претенциите на обявената във фалит фирма са, че вземането е прието като обезпечено с договорна ипотека, учредена с нотариален акт от… 16.07.2015 г. – само два дни след отпускане на кредита от 5 млн. лв. Договорната ипотека е учредена като обезпечение на кредитополучателя „Ровотел Стийл“ ООД за огромния кредит, предоставен с целево предназначение – за оборотни средства, свързани с основната дейност на кредитополучателя – закупуване и обработка на метали, електрическо и електронно оборудване и други. На практика обаче се оказва, че вместо за производство, което да генерира печалба, средства от кредита се усвояват за издръжка в полза на трети лица.

На практика става въпрос за рефинансиране на вътрешнофирмени заеми между „Ровотел Стийл“ ООД и „Ровотел ФМ Пропърти“ и за оборотни средства, свързани с основната дейност на кредитополучателя.

А с анекси към договора страните са променяли размера на лихвата и срока за ползване на кредита.

 

ПОТАПЯНЕТО НА ФАБРИКАТА ЗАПОЧВА СЪС СХЕМА ЗА ПЛАЩАНЕ НА 30 МЛН. ЛВ.

 

ВОДЕНЕТО КЪМ ПРЕДИЗВЕСТЕН ФАЛИТ НА „ТЕРНА“ ЗАПОЧВА ПРЕЗ 2016 Г. Тогава софийската фирма „Мармит” ЕООД продава на „Ровотел Стийл“ 60 000 акции. Договорът за плащане на акциите в размер на 30 млн. лв. е подписан от още петима солидарни длъжници, сред които и ножарската фабрика. Понеже плащане няма, „Мармит“ ЕООД завежда арбитражно дело и го печели. Решението е влязло в сила на 23 декември 2016 г. По него освен 30-те милиона има и плащане на неустойка от 3 млн. лв.

Заради това въпросното дружество иска от Окръжния съд във В. Търново обявяване на несъстоятелност на „Терна“ редом с банката, дала година по-рано 5 млн. лв. кредит. В двата случая ножарската фабрика обаче не е ползвала пари и облаги, тя просто е била използвана с активите си да бъде съдлъжник по сделките.

А самото вековно дружество, което бе гордост за В. Търново и славата му се носеше по целия свят, има свои задължения от 500 000 лева, в които влизат 26 000 лв. за заплати и 72 000 лв. публични вземания.

Най-абсурдното обаче е, че според финансовия отчет за 2016 г. Съветът на директорите на предприятието си раздали 151 000 лв. бонуси. Става въпрос за Румен Биков, „Ровотел ФМ“ ЕАД и „Ровотел метал“ ООД. Реален собственик на „Терна“ към този момент е „Ровотел ФМ“ с пълномощник Таня Бикова и притежава 84,7% от капитала на фабриката в 18 535 акции. Всички акционери са деветима души, а общият капитал на фирмата е 131 202 лв.

В ПОСЛЕДНИЯ ОДИТЕН ДОКЛАД ПРЕДИ СЪДЕБНОТО РЕШЕНИЕ ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА ФАЛИТ СЕ НАМЕКВА, че някои от счетоводните операции приличат на опит за измама. Така например в баланса на фирмата не бил посочен огромният банков заем от 5 млн. лв., от който „Терна“ на практика не е се е възползвала, но го е гарантирала със свои имоти.

Цялата разруха на елитната ножарска фабрика, която след три години щеше да навърши сто години от създаването си, прилича на всички други съсипани и източени предприятия от времето на приватизацията на прехода. Дали пък разсипията на „Терна“ не е включена в списъка за разследване на главния прокурор? Във всеки случай това е едно от предприятията в областта, което явно „плаче“ точно за такова разследване, което е в приоритетите на ДАНС.

Нели СУКОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *