12897 четения

Драма на 86 семейства в търновския квартал „Бузлуджа“ стигна до парламента

Душевноболни тормозят хората от години, помощ досега няма отникъде

 

НА ФИЗИЧЕСКИ И ПСИХИЧЕСКИ ТОРМОЗ ОТ ЧЕТИРИМА СВОИ ДУШЕВНОБОЛНИ СЪСЕДИ СА ПОДЛОЖЕНИ ЕЖЕДНЕВНО ЖИВУЩИТЕ В БЛОКОВЕТЕ НА УЛИЦА „ДЕНЬО ЧОКАНОВ“ във Велико Търново. Проблемът е от години, а потърпевшите многократно са търсили помощ от институциите, като дори казусът бе обсъждан по време на парламентарен контрол. В един от входовете собствениците са взели решение за изселване на семейство с психично болен по Закона за етажната собственост, но към момента се чака съдебно решение на втора инстанция. Хората се заканват да излязат на протест пред Съдебната палата в града и в знак на недоволство да си сложат предпазни каски на главите.

Неслучайно избрали да демонстрират негодуванието си по този начин. Често се случвало душевноболните да хвърлят през терасата саксии, пълни с пръст, чаши с вода и други опасни предмети, застрашаващи здравето и живота на преминаващите отдолу.

ЕДНА ОТ ОПАСНИТЕ СЪСЕДКИ С ДИАГНОЗА ШИЗОФРЕНИЯ ПЪК СЕ РАЗХОЖДАЛА С НОЖ ВЪВ ВХОДА. Друг път обикаляла между етажите без дрехи и смущавала децата. Иначе виковете й непрекъснато кънтят денем и нощем в блока.

Наталия Родина, която живее над болната, разказва, че заради нощните крясъци 11-годишният й син вече заспива по време на учебни занятия.

„Детето ми получава забележки в училище, че не внимава и спи в час. Тя, като изкрещи отдолу „Хайдеее!“, и синът ми става и сяда в леглото. Нощем е кошмар, викаме полиция през ден“, споделя Наталия.

Друга обитателка на многострадалния блок твърди, че живущите в него пишат жалби до всички възможни институции от 20 години, ала уви…

„Нашият живот е подвластен на изблиците на агресия на тази около 70-годишна жена. Ние сме заложници“, жалва се съседката.

Проблемите на 86-те семейства от квартал „Бузлуджа“ бяха тема на обсъждане на парламентарен контрол в края на 2019 година. Тогава здравният министър Кирил Ананиев увери, че започва изготвяне на проект за стратегия, касаеща принудителното настаняване за лечение на хора с психични заболявания. За целта е сформирана междуведомствена работна група, но няма яснота кога ще бъде готов изработеният механизъм за действие.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *